FANtv-nl-logo-mobile

Verbouwingen helpen bouwbedrijven door crisis

Er worden momenteel minder nieuwe huizen gebouwd, maar kleine bouwbedrijven hebben hun handen vol aan verbouw en renovatie van bestaande huizen.


Kleinere bouwbedrijven hebben momenteel extra werk met de verbouw en renovatie van woningen. Dat compenseert voor een groot deel de omzet die ze missen door de sterke teruggang in de nieuwbouw. Veel huiseigenaren spenderen hun geld nu in de verbouw van hun huidige huis in plaats van te verhuizen.Dat constateert brancheorganisatie Bouwend Nederland. "Huizenbezitters hebben lang afgewacht of de woningmarkt zou verbeteren”, zegt regiowoordvoerder Rolf Koops in Groningen. "Nu duidelijk is dat het niet zo is, hebben veel mensen in de afgelopen maanden de beslissing genomen om te blijven zitten waar ze zitten en hun eigen huis op te knappen.” Bij vele opdrachtgevers is de beslissing nog maar net gevallen. Harde cijfers over opbrengsten zijn er derhalve volgens Bouwend Nederland niet.


Ook Bouwbedrijf Postma in Hantum merkt dat er meer werk komt uit de verbouw en renovatie. "Mensen blijven op hun plek en maken de overwaarde van hun huis te gelde”, zegt directeur en eigenaar Klaas Herman Postma. "We verwachten de komende maanden een omzetgroei te halen uit verbouw en renovatie. Veel mensen hebben rond de kerstdagen alles op een rijtje gezet en willen tussen april en de zomer investeren in hun huidige huis. We halen minder groei uit de bouw van nieuwe woningen. Maar al met al hebben we een goed gevulde orderportefeuille.”


Extra werk halen bouwbedrijven volgens directeur Arjen Lont van bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie nu ook uit de landbouw. "Vooral aardappelloodsen, koelhuizen en ligboxenstallen worden nu veel meer gebouwd. Het extra werk uit de verbouw van huizen en alle nieuwbouw in de agrarische sector kan de algehele teruggang voor een groot deel compenseren. Voor het komende jaar zijn ook wij gematigd positief. De orderportefeuille is al voor drie kwart vol.”


Werkgelegenheid
Vooral bij de grotere bouwbedrijven ontstaan er dit jaar problemen. Overheden en instanties zijn door het afgenomen vertrouwen in de economie voorzichtiger geworden in hun investeringen bij nieuwbouwprojecten voor de komende jaren. Omdat vooral grotere bouwbedrijven met deze projecten bezig zijn, zullen zij de komende jaren de klappen voelen. In de eerste drie kwartalen van 2008 was er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nog sprake van een toename van het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Het aantal woningen waarvoor een vergunning werd aangevraagd, daalde in die periode al licht.


Landelijk woordvoerder Dé van de Riet van Bouwend Nederland kijkt met enige zorg naar de werkgelegenheid in de branche voor de komende jaren nu vooral grotere nieuwbouwprojecten minder snel van de grond komen. "Nu al worden er maandelijks minder nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar. Wanneer dat niet verandert, zal het een uitstroom van personeel tot gevolg hebben.”


Energiebesparing levert opdrachten op
Kleine bouwbedrijven kunnen nog veel extra werk binnenhalen door zich te richten op de energiebesparing van huizen. Dat zegt regionaal woordvoerder Rolf Koops van brancheorganisatie Bouwend Nederland. "Toch doen de bedrijven daar tot nu toe te weinig mee. Juist in deze tijd van een economische dip moeten ze dit aangrijpen. Doordat de energietarieven hoger liggen, is een investering voor de huizenbezitter tegenwoordig veel sneller rendabel.”


De woordvoerder van Bouwend Nederland pleit er dan ook voor dat de bouwbedrijven beter gaan samenwerken met de verschillende overheden om arrangementen aan te bieden waarbij de consument niet ineens grote bedragen hoeft op te hoesten, maar wel investeert in energiebesparing. Dit met name in het noorden van het land. "De drie noordelijke provincies hebben met zestig gemeenten een noordelijk energieakkoord gesloten. Dat zijn allemaal mooie intenties om honderdduizend woningen te verbeteren. Nu is het aan de bedrijven om daar werk uit te halen.” Dit jaar komt de overheid met een regeling voor particulieren waarbij ze tegen gunstige voorwaarden een lening kunnen afsluiten voor energiebesparingen.

Vergelijkbare artikelen