FANtv-nl-logo-mobile

Behang verwijderen

Oud behang kun je verwijderen door te stomen, of door een afweekmiddel te gebruiken. Hier wat handige tips.

Als je opnieuw gaat behangen is het heel verstandig eerst het oude behang te verwijderen. Veel mensen maken het zich gemakkelijk en behangen over de oude laag heen. Dit levert echter vaak bobbels en blaasjes op. Ook als de oude laag mooi strak op de muur zat. Deze oneffenheden zijn achteraf niet meer weg te krijgen.

 

 

Stomen
De meest gebruikte methode om behang te verwijderen is stomen. Bij de bouwmarkt kun je echter ook een speciaal afweekmiddel kopen waarmee je het oude behang insmeert. Een derde methode is bij vinyl behang. Hierbij steek je met een plamuurmes de vinyllaag los waarna je de papieren onderlaag kunt verwijderen.

Let op! Stoom niet bij een gipsen wand. Deze neemt namelijk veel vocht op.

Sluit voor je gaat stomen de stroom af. Stoom is immers water, en water en stroom gaan slecht samen. Bovendien kun je nu veilig de afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars verwijderen. Voor het stoomapparaat heb je natuurlijk nog wel stroom nodig. Een verlengsnoer of haspel is dus handig.

Prik voor het somen ook gaatjes in het behang. Dit zorgt er voor dat het vocht beter in het behang dringt waardoor dit makkelijker loslaat.

Druk het afstoomapparaat 30 seconden tegen het behang aan. Steek het behang op die plek daarna meteen los. Met een natte spons en een afsteekmes kun je de achtergebleven restjes weghalen. Helle dunne lagen zijn met grof schuurpapier te verwijderen.

Afweekmiddel
Stoom je niet maar gebruik je een afweekmiddel. Dan meng je dit middel met water zoals aangegeven op de verpakking. Vervolgens breng je het afweekmiddel ruim aan op het behang. Dit doe je met behulp van een spons of een blokwitter. Je laat het vijf minuten intrekken, en vervolgens kun je het behang lossteken.

Voor je gaat behangen dien je eventuele krassen en gaten in de muur met muurvuller weg te werken om een gladde muur te krijgen. Na het uitharden moet je ze daarvoor natuurlijk wel even glad schuren.

Vergelijkbare artikelen