Sierpleister aanbrengen
Wil je zelf een wand van sierpleister voorzien? Hier kun je zien en lezen hoe dat in zijn werk gaat.
Soorten sierpleister
In sierpleister zit een granietkorrel, dit zorgt voor een kras en stootvaste wans. Er zijn twee soorten sierpleister: korrelpleiser en structuurpleister.
In de structuurpleister kun je gedraaide en boomschorsstructuren creeëren, in korrelpleister alleen een korrelstructuur. Beide pleisters zijn er in twee verschillende korrelgroottes.
De ondergrond gereed maken
Aan de ondergrond worden eisen gesteld. Deze moet schoon zijn, vlak, en niet te sterk zuigend zijn. In dat geval verdwijnen namelijk het vocht en de bindmiddelen die in de sierpleister zitten direct in de muur. Dan is de sierpleister niet meer verwerkbaar, en in het ergste geval zit het niet goed vast. Je kunt controleren of je met een sterk zuigende ondergrond te maken hebt met een simpele plantenspuit. Gebruik deze om water op de wand te spuiten, en je ziet gelijk of het vocht meteen in de muur trekt of dat deze in druppeltjes naar beneden loopt.
Sterk zuigend of niet, voorstrijken moet als je gaat sierpleisteren. In het voorstrijkmiddel zit namelijk al een korrel. Deze zorgt er voor dat de ondergrond ruw wordt zodat je beter structuur kunt aanbrengen en dat de sierpleister beter blijft zitten. Het voorstrijkmiddel breng je aan met de roller of met de blokwitter. Het heeft 18 uur nodig om te drogen. Dus denk niet dat je gelijk kunt pleisteren.
Het materiaal
Wat heb je verder nodig om sierpleister aan te brengen? Ten eerste een roestvrije spaan om de sierpleister op de muur aan te brengen, een kunststof spaan om de structuur aan te brengen en een aantal troffeltjes om het sierpleister uit de emmer te halen, en om verschillende hoeken te maken. Al deze troffels moeten van roestvrij staal zijn.
Als je de sierpleister een kleur wilt geven kun je dit al bij de bouwmarkt laten mengen. Hou er wel rekening mee dat de voorstrijk ook in deze kleur moet worden gemengd, want als je structuur gaat aanbrengen wordt de ondergrond zichtbaar.
Door maximaal één koffiekopje water aan een bus sierpleister toe te voegen strijkt het wat makkelijker. En nog een tip, als je meerdere emmers sierpleister gebruikt, gooi alles dan in één grote kuip. Zo weet je zeker dat je geen kleurverschil krijgt.
Afplakken
Voordat je begint met pleisteren kun je beter al het lijstwerk, zoals plinten, kozijnen en plafondlijstjes, afplakken. Als je een korrel gebruikt met een dikte van 2 millimeter, dan begin je ook pas op 2 millimeter af te plakken. Doe je dat niet, dan loop je kans dat je het onderste randje van de sierpleister samen met het afplaktape lostrekt.
Het pleisteren
Als je gaat sierpleisteren, dan kun je dat het beste doen in banen van maximaal een meter breed, en je begint met de moeilijkste stukken. Dit zijn bijvoorbeeld langs een plafond en langs een kozijn. Het middelste gedeelte vul je later gewoon op. Als je één baan afhebt, ga je meteen structuur aanbrengen. Als je met de tweede baan begint, zorg je ervoor dat deze de eerste baan weer een stukje overlapt. En als je eenmaal aan een muur begint moet je hem ook helemaal afmaken voordat je stopt.
Sierpleister breng je aan met een spaan onder een hoek van 45 graden. Het is belangrijk daarbij gelijke druk uit te oefenen. In de video kun je zien hoe dit precies in zijn werk gaat.
Nastrijken
Na afloop ga je de hele wand nog even nastrijken. Zo haal je alle oneffenheden weg en creeër je een gelijke laagdikte. Het is daarbij belangrijk dat je de spaan onder een hoek van 45 graden blijft houden. Hou je hem te plat, dan haal je er niets af. Hou je hem te schuin, dan strijk je juist alles weg.
Structuur aanbrengen
Met de kunststof spaan ga je vervolgens de draaistructuur aanbrengen. Dat doe je door een draaiende beweging te maken. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat je alles er afhaalt, want je kunt niet verder dan de korreldikte.
Als je een boomschorsstructuur wilt draai je niet, maar maak je bewegingen van boven naar beneden en van beneden naar boven.
Hierna kan het afplaktape weg, en is je sierpleisterwand klaar!
Tags: muren, sierpleister