FANtv-nl-logo-mobile

Schilderen in herfst en winter

Ondanks de kou zijn de herfst en winter gelukkig goede jaargetijden om te gaan schilderen.

De luchtvochtigheid is 's winters laag waardoor je met een goede verf prima boven de tien graden aan het werk kunt.

De temperatuur hoeft dus niet een probleem te zijn om aan de slag te gaan. Toch is het niet aan te bevelen om in de regen te gaan schilderen. Schilderen op balkons en galerijen kan uiteraard wel, mits er voldoende beschutting is. Wel is de luchtvochtigheidsgraad belangrijk, als die hoog is zul je de beschutting waar je onder staat aan de zijkanten moeten afschermen. Dit zie je ook vaak bij flatgebouwen, die zijn dan helemaal ingepakt.

 

Of je nu binnen of buiten aan de slag gaat, schilderen is altijd een hele klus. Door de juiste verf en het juiste gereedschap te gebruiken kun je deze klus toch een heel stuk aangenamer maken. Maar wanneer gebruik je nu welke verf en welk gereedschap?

 

 

Kies de juiste verf
Het schilderen begint met het uitkiezen van de juiste verf. Je hebt verschillende soorten: alkydverf (op oliebasis) en latexverf en acrylverf (op waterbasis). Professionele schilders gebruiken vaak alkydverf. Deze verf heeft een duurzaam resultaat, maar het schildert minder makkelijk. Houtwerk dat je met deze verf behandelt, kan naderhand goed schoongemaakt worden. Om die reden kun je alkydverf goed gebruiken voor raam- en deurschilderwerk. Latexverf is geschikt voor grotere, ruwe oppervlakken die weinig te lijden hebben zoals muren en plafonds.

 

Net als latexverf is ook acrylverf een waterverdunnende verf. Deze verf is ideaal voor binnen. Het droogt vrij snel en ruikt minder sterk. Deze verf heeft wel een beperking en dat is de temperatuurbeperking: beneden de 8 en boven de 25 graden kun je hier niet mee schilderen.

 

Glanssoorten
Verf is verkrijgbaar in diverse glanssoorten die aangeven hoe de verf eruit ziet als het droog is.

 

Matte verf heeft bijna geen glans. Het is een verf die rustig op mensen overkomt dus deze wordt veel gebruikt voor wanden en plafonds. Matte verf heeft bijna geen directe lichtreflectie en kan kleine onvolkomenheden van de ondergrond verbergen
Zijdeglansverf geeft een zachte glans en ziet er helderder uit wat betreft de kleur dan matte verf. Ook is het goed afwasbaar. Deze verf kun je goed gebruiken voor wanden die meer te lijden en die je daardoor ook vaker moet schoonmaken.
Glansverf geeft veel glans en is beter afwasbaar dan zijdeglansverf. Ruimtes waarvoor je deze verf prima kunt gebruiken zijn de badkamer, de keuken en de kinderkamer.
Hoogglansverf droogt tot een hard, bijna spiegelend oppervlak dat goed bestand is tegen grondig schoonmaken. Deze verf kan goed gebruikt worden voor houtwerk en meubels die veel te voorduren hebben. Een nadeel is dat de kleinste onvolkomenheden in de ondergrond snel opvallen.

 

Het kiezen van de juiste kwast
Een goede kwast werkt prettig en zorgt voor het beste resultaat. Rollers zijn handig om in een korte tijd, grote en platte vlakken te schilderen, maar voor het precisiewerk kun je beter een kwast gebruiken. Er zijn verschillende soorten kwasten, je hebt ronde, ovale en blokkwasten. De keuze voor een bepaalde kwast hangt af van de oppervlakte en de verf. Voor dikkere verven kun je het beste een ronde kwast gebruiken. Voor de iets dunnere verfsoorten kun je weer het beste een ovale kwast gebruiken en voor de muurverf een blokkwast.

 

De blokkwast wordt eigenlijk nu niet zo heel veel meer gebruikt. Deze is geschikt voor grote oppervlakken. Wanneer je een hele muur, een plafond of een vloer gaat schilderen is de blokkwast een uitkomst. Toch wordt er voor dit soort schilderwerk steeds vaker de roller gebruikt.

 

Met ronde kwasten kun je goed smalle oppervlakken schilderen, bijvoorbeeld kozijnen of zijkanten van ramen en deuren. Je kunt een ronde kwast gebruiken om glans of matte verf aan te brengen.

 

Ovale kwasten gebruik je voor het schilderen van grote oppervlakken met hoog- of zijdeglans verf.

 

Het lyons penseel kun je gebruiken voor kleine hoekjes en randjes waar je met een gewone kwast niet bij kunt komen.

 

Voor de vervelende plekken heb je de bokkenpoot. Dit is een kwast met een knik waardoor je ook de lastige plekken kunt schilderen.

 

Speciaal voor de radiator heb je de radiatorkwast, deze heeft net zoals de bokkenpoot een knik om op de moeilijke bereikbare plekjes te kunnen schilderen.

Tags: Verven, winter, herfst