FANtv-nl-logo-mobile

Isoleren van je woning

Veel energie kun je besparen door je huis te isoleren. De gemiddelde Nederlandse woning is matig geïsoleerd, en dat kost onnodig veel geld!

In een slecht geïsoleerd huis is per jaar gemiddeld 2150 m3 gas nodig voor de centrale verwarming. In een goed geïsoleerd huis maar 700 m3. Isoleren helpt dus echt! We bespreken een aantal mogelijkheden.

Isoleren
Echt veel energie kun je besparen door je huis te isoleren. De gemiddelde Nederlandse woning is matig geïsoleerd. In een slecht geïsoleerd huis is per jaar gemiddeld 2150 m3 gas nodig voor de centrale verwarming. In een goed geïsoleerd huis maar 700 m3. Isoleren helpt dus echt!

We bespreken een aantal mogelijkheden.

Isoleren zolderdak 
Met het isoleren van het dak kun je - uitgaande van een verwarmde zolder - gemiddeld per jaar 700m3 gas besparen.

Als de zolder niet gebruikt wordt is het makkelijk en goedkoper om de zoldervloer te isoleren. Bovendien bespaar je zo meer dan bij het isoleren van het schuine dak. Wanneer de zolder wel gebruikt en verwarmd wordt, dan kun je het schuine dak isoleren. Dit levert een grote besparing op, en verdien je snel weer terug.

 

 

Dampremmende laag
Allereerst is het belangrijk om te weten of er tussen de dakpannen en het dakbeschot al een dampremmende laag aanwezig is. Als er tussen de dakpannen en het dakbeschot een dampremmende folie zit, is isoleren aan de binnenzijde waarschijnlijk niet mogelijk. Het zou er namelijk toe leiden dat de dakconstructie opgesloten zit tussen twee dampremmende lagen. De kans op vochtproblemen, en daarmee het rotten van de constructie, is te groot. Je kunt dan wel de buitenkant van het dak laten isoleren, maar dat is een ingrijpende klus die je beter uit kunt laten voeren door een professioneel bedrijf.

Wanneer er geen dampremmende laag zit kun je het dak aan de binnenzijde isoleren.
Bij het isoleren aan de binnenzijde van een schuin dak moet je op een paar dingen letten.

  • Maak van houten rachels een frame waar het isolatiemateriaal tussen aangebracht kan worden.
  • Laat een luchtspouw van circa 2 centimeter tussen het dak en het isolatiemateriaal.
  • Dampremmende folie. Als isolatiemateriaal nat wordt, verliest het zijn isolerende werking. Daarom moet bij binnenisolatie altijd een dampremmende laag tegen het isolatiemateriaal aangebracht worden. Vaak zit aan één kant van isolatiedekens al een dampremmend folie. De dampremmende laag moet altijd aan de warme kant, dus aan de zolderzijde, zitten. In het folie mogen geen gaten ontstaan, want op die plekken wordt de isolatielaag vochtig en kan schimmel ontstaan. Boor dus nooit gaten in de dampremmende folie.
  • Wanneer er naden in de dampremmende laag zijn moet je deze aftapen. Zo houd je vocht buiten.

 

      

 

 

Investering en besparing
Met het isoleren van een schuin dak van een verwarmde zolder bespaar je gemiddeld zo'n 550 m3 gas per jaar. Uitgaande van een gasprijs van circa € 0,46 per m3 gas komt dit overeen met een besparing van 322 euro per jaar. Met deze besparing zijn de uitgaven (isoleren schuin dak inclusief afwerking) binnen tweeënhalf jaar terugverdiend.

N.B. Bij de berekening van de gemiddelde besparing is uitgegaan van een woning met een vloeroppervlak van 50 m2 en het gebruik van isolatiemateriaal met warmteweerstand (R-waarde) van 2,50 m2*K/W. 

Naad- en kierdichting
Het dichten van naden en kieren levert in verhouding een kleine energiebesparing op (gemiddeld 35 euro per jaar). Maar het draagt wel flink bij aan comfortverbetering, doordat onaangename tocht verdwijnt. De klus is makkelijk zelf te klaren. De investering is klein en daardoor snel terug verdiend.

Buizen centrale verwarming isoleren
Door de warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren, bespaart een gemiddeld huishouden 10 tot 20 m3 gas per jaar. Dat is 3 tot 5% van het energieverbruik voor warmwater. Bovendien kan isolatie ook bevriezing voorkomen of vertragen.

Vloerisolatie
Met het isoleren van de vloer op de begane grond kun je gemiddeld per jaar 165 m3 gas besparen. Dat is 76 euro per jaar. Met deze besparing heb je na drie jaar uw investering voor vloerisolatie terugverdiend (bij zelf doen). Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Uit milieuoogpunt is het belangrijker dàt jij isoleert dan de keuze van het soort isolatiemateriaal.

Met vloerisolatie bespaar je niet alleen energie en geld, het levert je bovendien in een comfortabel huis op: geen koude voeten meer en minder vocht in huis.

De mogelijkheden om jouw vloer op de begane grond te isoleren hangen af van de aanwezigheid en de hoogte van een kruipruimte. Wanneer je geen kruipruimte heeft, kun je de vloer zelf isoleren. Maar dit is een klus die wel wat voeten in aarde heeft.

Als je wel een kruipruimte hebt zijn er twee mogelijkheden, een lage kruipruimte (30 tot 35 cm onder de balken) of een kruipruimte hoger dan 35 cm. Laat bij het isoleren van de kruipruimte altijd de ventilatiegaten in de (buiten)muur open, dit voorkomt vocht.

Lage kruipruimte (< 35 cm)
Isoleren in een lage kruipruimte is mogelijk door via een of meerdere luiken in de vloer isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte te leggen. Hiervoor zijn zakken met bolletjes of stukjes 'piepschuim' (EPS) geschikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmaterialenhandel.

Kruipruimte > 35 cm
Als je een kruipruimte hebt van 35 cm of hoger, kun je kiezen tussen het isoleren van de onderkant van de vloer en het isoleren van de bodem. Het isoleren van de onderkant van de vloer levert het meeste comfort op. Wanneer je de onderkant van de vloer isoleert, gebruik dan materiaal zonder dampremmende laag. Het vocht dat bewoners in de woning produceren, slaat anders neer tegen de dampremmende laag en kan de vloer vochtig maken.

Kijk voor meer informatie over isoleren op www.milieucentraal.nl

 

 

 

Tags: isolatie, energie