FANtv-nl-logo-mobile

Tips voor bij het kopen van een decoupeerzaag

De decoupeerzaag is een veelzijdige elektrische zaag. Je kunt er veel zaagklussen mee uitvoeren. Decoupeerzagen zijn voor thuisgebruik dan ook populair en veel gebruikt.

De decoupeerzaag wordt gekenmerkt door het korte zaagblad dat onder de zaagmachine is gemonteerd en van beneden naar boven beweegt.

Een decoupeerzaag heeft een smal zaagblad waarmee makkelijk bochten gezaagd kunnen worden. Rechtuit zagen gaat echter minder stabiel. Ook is een decoupeerzaag minder geschikt voor heel fijn zaagwerk. Direct midden in een plaat beginnen met zagen is niet mogelijk met een decoupeerzaag. Je moet dan eerst een gaatje boren waar het zaagje doorheen past.

Een decouperzaag is wel goed in het zagen langs gebogen lijnen, en je kunt er heel goed gaten mee uitzagen. Vooral het goed kunnen zagen langs getekende lijnen is een sterk punt van decoupeerzagen. Hieraan ontleent deze zaag zijn populariteit.

decoupeerzaag

Het zaagblad
Het zaagblad is een belangrijk onderdeel van de decoupeerzaag. Je hebt zagen die geschikt zijn voor hout, kunststof en metaal, maar ook voor aardewerk. Er zijn zagen met verschillende grofheid. Dit wordt bepaald door de grootte van de zaagtanden en het aantal zaagtanden. Ook zijn er zaagbladen verkrijgbaar in verschillende hardheden.

Regelbare zaagsnelheid
Harde materialen hebben een hogere zaagsnelheid nodig dan zachte materialen. Kies dus voor een decoupeerzaag met regelbare zaagsnelheid.

De zaagbevestiging
Bij de meeste decoupeerzagen wordte de zaag met een schroef of inbusbout vastgeklemd. Een inbusbout is beter doordat je deze makkelijker goed vast kunt zetten en los kunt halen. Bij decoupeerzagen met een snel-wisselsysteem kun je de zaag verwisselen zonder extra gereedschap.

Pendelmechanisme
Bij een decoupeerzaag met pendelmechanisme beweegt de zaag niet alleen op en neer maar ook van voor naar achter. Zo zaag je sneller en lichter door het materiaal heen. Dit pendelen kan in meerdere standen. Voor fijn zaagwerk hoeft de zaag namelijk minder uit te slaan dan voor het zagen van harde materialen.

Stuurmechanisme
Met een stuurknop bovenop de decoupeerzaag, die aanwezig is bij sommige decoupeerzagen, kun je de stand van het zaagblad aanpassen. Hierdoor kan er echter wel speling optreden die recht zagen moeilijk maakt.

Verstelbare voetplaat
Indien voorzien van een verstelbare voetzaag kan een decouperzaag in een hoek zagen.

Steunwiel voor zaagblad
Door de grote kracht en de wrijving kan het zaagblad makkelijk gaan wiebelen en verbuigen. Een steunwieltje zorgt er voor dat het zaagblad recht blijft. Een decoupeerzaag met een steunwieltje wordt daarom aanbevolen.

Goede decouperzagen
Kijk bij het gereedschap voor goede decoupeerzagen en andere elektrische zaagmachines tegen een lage prijs.

Tags: gereedschap, zagen, decoupeerzaag