FANtv-nl-logo-mobile

Voordelen en nadelen acrylverf

Verf voor gebruik binnenshuis is tegenwoordig bijna altijd verf op waterbasis. Ook professionele schilders mogen volgens de ARBO wet tegenwoordig binnen niet meer met verf op terpetine-basis.

Dat komt de kwaliteit van de verflaag niet altijd ten goede, maar verf op waterbasis heeft ook vele voordelen. Helaas staan daar ook weer nadelen tegenover.

voordelen-nadelen-verf-waterbasis-acrylverf

Voordelen van verf op waterbasis
Ten eerste is werken met verf op waterbasis veel minder ongezond dan verf op terpetinebasis (alkyd verf). Terpetine is namelijk ongezond om in te ademen. Buiten krijg je niet zo veel terpetine binnen omdat het zich snel in de lucht verspreid. Vandaar dat terpetineverf buiten nog wel mag. Binnen adem je de terpetine echter wel makkelijk in, vooral als er onder het verven niet goed wordt geventileerd. Vooral voor zwangere vrouwen is verf op terpetinebasis erg ongezond. Het zenuwstelsel van de ongeboren baby kan worden aangetast.

Maar verf op waterbasis (acrylverf) is niet alleen minder ongezond. Het is ook minder belastend. Dat geldt voor de verf an sich maar ook omdat je de verf kunt verdunnen met gewoon kraanwater. Ook handen en kwasten kun je makkelijk met water reinigen en het is daarbij minder erg dat er verfresten in het riool terecht komen.

Ook is verf op waterbasis sneldrogend waardoor je meerdere lagen per dag kunt aanbrengen, de verf is geurarm en de verflaag vergeelt niet snel. Verder heeft acrylverf een langere glansbehoud, en is de verf elastischer dan synthetische verf op terpetinebasis.

Nadelen van verf op waterbasis
Verf op waterbasis heeft echter ook nadelen. Doordat het zo snel droogt heb je eerder last van onsierende aanzetten, en correcties die korte tijd na het aanbrengen van de verflaag worden aangebracht zijn eerder zichtbaar. Een ander nadeel is dat verf op waterbasis weliswaar eerder droog is, maar de volledige doorharding neemt drie weken in beslag.

Verder is de kwaliteit van verf op waterbasis op sommige punten gewoon slechter dan die van verf op terpetinebasis. De verf is minder goed bestand tegen huidvetten waardoor het schilderwerk sneller lelijk wordt op plaatsen waar het vaak wordt aangeraakt. Ook kan de verflaag slechter tegen vocht. Verf op waterbasis is lastiger uit te smeren dan alkylverf en het is lastiger om er een dikke laag van aan te brengen. Dat laatste betekent dat je van verf op waterbasis eerder meerdere lagen moet aanbrengen.

Tags: Verven