Iedereen kiest voor laminaat
Het gebruik van laminaat heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, iedereen lijkt wel te kiezen voor laminaat op de vloer.
En dat is niet zonder reden, als je bedenkt dat er eigenlijk alleen dit soort vloeren eigenlijk alleen maar voordelen heeft. Fabrikanten grijpen dit moment aan om met onderscheidende soorten op de markt te komen. Laminaatvloeren onderscheiden zich tegenwoordig sterk door hun uiterlijk en kwaliteit.
Wat is laminaat?
Laminaatvloeren zijn op het blote oog niet meer te onderscheiden van echt houten parketten. Maar de voordelige producteigenschappen liegen er niet om: laminaat is slijtvaster, makkelijker te leggen en heeft minder onderhoud nodig dan een houten parket.
Geen wonder dus dat een toenemend aantal mensen kiest voor laminaat op de vloer. Laminaat is dus geen houten vloer, maar wat is het dan wel?
Constructie
De toplaag van liminaat is altijd van kunststof. De houten look is daaronder geprint op de 'fotolaag'. Deze printmethode maakt het ook mogelijk dat er laminaatsoorten zijn met bijvoorbeeld een steen- of fantasiedecor in plaats van het gebruikelijke houten uiterlijk. De bovenkant is al gelakt als je de vloerpakketten koopt. Dit zorgt ervoor dat de vloer slijtvast is. Laminaat is door deze eigenschap ook goed toe te passen in de keuken, waar je nogal eens water morst en waar de luchtvochtigheidsgraad hoger is dan in bijvoorbeeld de woonkamer. Het verdient trouwens wel aanbeveling om in de keuken een hogere kwaliteit laminaat te nemen dan bijvoorbeeld in de slaapkamer (zie de pictogrammen op de verpakking), omdat de keuken een veelbelopen ruimte is.
Als tweede laag wordt zowel MDF als HDF gebruikt. Dit is de lamellaag en de kern van het laminaat. Zowel MDF als HDF bestaan uit samengeperst plaatmateriaal. MDF staat voor Medium Density Fiberboard. De houtsnippers waaruit MDF bestaat zijn op een minder grote dichtheid samengeperst dan de houtsnippers in HDF, wat staat voor High Density Fiberboard. HDF-laminaat is dus van een hogere kwaliteit dan MDF-laminaat.
Laminaat van hoge kwaliteit heeft nog een derde beschermende laag, de onderkant, die uit hetzelfde materiaal bestaat als de toplaag.
Toepassingen
Voor de slaapkamer, kelder en schuur wordt door veel mensen een goedkope soort laminaat gebruikt.
Voor woonkamer, hal of keuken gaan de meeste mensen voor een laminaat met een gemiddelde prijs. Duurdere soorten worden vooral toegepast in de woonkamer. Dat is immers de ruimte waar men het meest te vinden is, het 'hart' van het huis.
Een laminaatparket is over het algemeen niet geschikt voor toepassing in al te natte of vochtige ruimtes, zoals badkamers, toiletruimtes of andere ruimtes met een afvoerputje. Daar kun je beter kiezen voor tegels.
Wat zijn de trends?
De meest voorkomende fotoprints voor laminaat zijn houtdecors zoals beuken, eiken, kersen, teak, noten en grenen. Maar er zijn tegenwoordig ook laminaattegels met een steenstructuur, zoals bijvoorbeeld leisteen.
De nieuwste trend in laminaatland is de natuurgetrouwe nabootsing van hout, inclusief houtnerven en V-groef waarmee een 'net echt - effect' wordt bereikt. Met dit laminaat heb je dus wel de voordelen van hout (die mooie authentieke look), maar niet de nadelen (onderhoudsgevoelig, sneller slijten en minder makkelijk te leggen).
Een houten vloer heeft de eigenschap dat deze mooier wordt met het verstrijken van de jaren. Dit vergane uiterlijk wordt nagebootst in veel laminaatcollecties.