FANtv-nl-logo-mobile

Klushuis IJburg - Werkkamer

De werkkamer is een functionele kamer met een barokke uitstraling geworden. Er moest heel wat werk worden verzet, voordat dit bereikt kon worden. Wat is er allemaal gedaan en waar moet jezelf opletten bij het klussen?
Plafondplaat met spotjes aanbrengen
Een belangrijk onderdeel van een ruimte is het plafond. Gebruik voor het plafond bijvoorbeeld een Rigips plafondplaat+ en metalen rachels. Het voordeel van metalen rachels is dat je deze eenvoudig op maat kunt knippen. Breng de rachels om de 40cm aan, dat is standaard voor plafonds. De platen gaan dan niet doorhangen.


Helaas kom je niet altijd met een hele plaat uit en moet je een plaat op maat snijden. Dat gaat heel gemakkelijk. Je snijdt de plaat eerst aan de voorkant in. Dan breek je de plaat en snijd je de achterkant door. Gebruik hier wel een scherp mes voor.


In een verlaagd plafond kun je eenvoudig spotjes inbouwen. Je moet wel van te voren goed nadenken over waar ze moeten komen en alvast de elektriciteitsleidingen omleggen. Voor het boren van de gaten gebruik je een gatzaag met de juiste diameter. Die staat op de verpakking van de spotjes vermeld. Als de gaten gemaakt zijn kun je de elektrakabels naar buiten trekken en op de spotjes aansluiten. Aan de spotjes zitten veerklemmen die de spotjes in het gat klemmen wanneer je ze er in drukt.


Gebruik speciale zwarte gipsplaatschroeven. Hiermee voorkom je dat de schroeven gaan roesten als de schroefgaten worden gevuld met vulmiddel.


Aanbrengen van kooflijsten
Voordat de naden van het plafond afgewerkt kunnen worden, moet er eerst zelfklevend wapeningsband over aangebracht worden. Deze voorkomt dat de naden gaan scheuren. Voor een mooie aansluiting tussen het plafond en de wanden kun je kooflijsten aanbrengen. Deze heb je in verschillende vormen, decoraties en maten. Het op maat maken van de kooflijsten gaat eenvoudig met een handzaag


Gebruik voor de hoeken een verstekbak. Een goede truc om altijd de goede hoek te zagen is de lijst in de verstekbak te leggen op de manier waarop hij tegen het plafond komt. Dan ga je nooit de fout in. Houd rekening met zaagverlies.


Voorstrijken
Gebruik voor het afkitten van naden en kieren in een kamer witte acrylaatkit, deze is na vijf minuten al overschilderbaar. Gipsplaten hebben een zuigende werking, strijk ze daarom eerst voor met een voorstrijkmiddel speciaal voor zuigende ondergronden. Doe je dit niet dan heb je heel wat lagen verf nodig.


Doe altijd de randen en hoeken met de kwast en de grote vlakken met de roller. Verzadig de nieuwe roller de eerste keer flink, zodat het de verf goed opneemt. Doe regelmatig nieuwe verf op de roller en druk niet hard. Rol hem ook niet te veel uit anders krijg je geen egaal eindresultaat.


Behangen
In deze kamer hebben we naast het schilderen ook behangen. Behangen is niet moeilijk, maar je moet wel enig geduld hebben. De voorbereiding is eigenlijk het belangrijkste. Als de muur goed vlak, schoon en vetvrij is, dan is het verder nog een kwestie van de juiste behangplaksel kiezen. Op het etiket van de behangrol staat welke je moet gebruiken. Op het etiket staat nog meer informatie over het behang, zoals afwasbaarheid en of het stripbaar is.


Laminaat leggen
In een werkkamer wordt geknoeid en troep gemaakt. Dan is het wel fijn om een harde gladde vloerbedekking te hebben die goed en eenvoudig schoon te maken is. Maar het moet er ook nog leuk uit zien. Daarom is er gekozen voor laminaat. Onder het laminaat komt eerst een ondervloer om de laatste oneffenheden op te vangen en voor de geluidsdemping.


Laminaat mag je nooit strak tussen de wanden leggen, omdat het nog kan gaan werken. Langs de wanden moet je daarom rondom ongeveer acht millimeter vrij houden. Dat doe je met behulp van wiggen. Die kan je kant-en-klaar kopen of je zaagt er een paar uit wat resthout. Het reststuk van de laatste plank gebruik je als eerste deel voor de volgende rij. Op die manier heb je geen zaagverlies. In de laminaatspecial lees je precies hoe je laminaat moet leggen en waar je verder op moet letten.


Tip: Zaag een sleuf uit de plaat die je als werkbank gebruikt. Dit is een handig hulpmiddel bij het afkorten van het laminaat.


Plakplinten
Als het laminaat is gelegd, moet je plinten aanbrengen. Als je zelfklevende plakplinten gebruikt, hoef je deze alleen nog maar op maat te zagen en vast te plakken.Ben je benieuwd naar het eindresultaat van de werkkamer klik dan hier.

Vergelijkbare artikelen