FANtv-nl-logo-mobile

Dé ultieme uitdaging: Isle of Man

Brullende motoren, gierende banden en flink scheuren op het randje van de afgrond: dat zijn de ingrediënten voor de meest spectaculaire race in de geschiedenis van het motorracen. Jaarlijks reizen hordes mensen af naar de Isle of Man om de gerenommeerde TT- races op het befaamde wegcircuit te aanschouwen. De echte dare devils zorgen dat ze een plekje in het deelnemersveld veroveren.Uniek eiland
Isle of Man is een uniek eiland midden in de Ierse Zee. In de 'mountains' waan je je in de Schotse hooglanden, er is een sensationele rotskust en je vindt er tal van glenns en mooie stuurweggetjes. Maar wat dit eiland nog het meest bijzonder maakt, is het 60 kilometer lange circuit dat de belangrijkste doorgaande weg op het eiland vormt. Er is geen snelheidslimiet en je kunt jouw motorvaardigheden testen wanneer je maar wilt.
Denk je dat het onmogelijk is om 60 kilometer in 18 minuten te rijden? En dan bedoelen we niet op een lege, nagenoeg rechte snelweg met een snelheid boven de 200 kilometer per uur. Wij hebben het over het circuit op de Isle of Man, een relatief smalle weg met bomen, muurtjes, hekken, bushokjes, paaltjes, huizen, bruggen, ravijnen en nog veel meer obstakels. Jawel, daar is echt alles mogelijk. Het record staat op naam van David Jeffries die in 2002 als allereerste motorcoureur het circuit van 60 kilometer lang aflegde in minder dan 18 minuten met een gemiddelde snelheid van ongeveer 205 kilometer per uur. Om precies te zijn, is zijn record 17 minuten en 47 seconden.

Ongelukken
Met die snelheden is het is dan ook niet vreemd dat er jaarlijks tijdens de races gewonden en zelfs doden vallen. Het TT Mountain-circuit vormt zonder twijfel de grootste uitdaging die elke motorrijder kan aangaan. Jaarlijks trachten meer dan vijfhonderd motorrijders het zware, uitdagende circuit te bedwingen tijdens de TT-races in juni of de Manx Grand Prix in augustus/september. Voor de meesten is het een uitdaging tussen hen en het circuit met als belangrijkste doel: het halen van de finish.
Hoe het begon
De inmiddels befaamde TT-races op de Isle of Man bestaat nu bijna 100 jaar. Motor Racing kwam in 1904 naar de Isle of Man toen de Gordon Bennett car trials werden gehouden. In Engeland was het onmogelijk om de openbare wegen te sluiten voor het racen. Daarom diende de organisatie een verzoek in bij de overheid van de Isle of Man.


De mogelijkheid om openbare wegen af te sluiten voor races werd wettelijk ingevoerd. Isle of Man was klaar om de 'hoofdstad van de wereld voor wegraces' te worden. Wegraces voor motoren kwamen voor het eerst in 1907 naar het eiland, toen de TT- races werden gehouden. De races werden op het korte circuit verreden. Vier jaar later werd de locatie verplaatst naar het lange Mountain-circuit.


De jaren '50 en '60 golden als de gouden jaren van de TT-races met coureurs als John Surtees, Mike Hailwood, Giacomo Agostini , Phil Read en Jim Redman. In 1958 nam het eerste Japanse motormerk, Honda, deel aan de TT-races.

TT-races 2005
De inschrijvingen zijn net gesloten en gezien de grote namen ziet het er naar uit dat de TT-races ook dit jaar een spektakel beloven te worden. De kampioen in de klasse 600cc productiemotoren, Ryan Farquhar, staat te popelen om de TT-races op zijn naam te zetten. Andere sterke deelnemers zijn de voormalig Manx Grand Prix sterren Roy Richardson en Davy Morgan. Ook de Franse World Endurance coureur Bruno Bonhuil en de sensatie van de TT-races op Isle of Man in 2004, de Italiaan Stefano Bonetti, zullen hun opwachting maken.

Races
Het is nog even geduld hebben, de TT-races vinden dit jaar plaats van 28 mei tot en met 10 juni. De Manx Grand Prix is van 22 augustus tot en met 2 september.

Voor meer informatie: www.iommgp.com.Isle of Man
Isle of Man is meer dan een circuit. Dit karakteristieke eiland ligt in de Ierse Zee te midden van de kusten van Engeland, Ierland, Schotland en Wales. Het eiland is 52 kilometer lang en 22 kilometer hemelsbreed. Ondank de kleine afmetingen biedt het eiland genoeg variëteit in landschappen. Je kunt op dit kleine oppervlakte elk type landschap terugvinden, die je op andere Engelse eilanden ook tegenkomt.


Omringd door 160 kilometer aan kusten liggen in het middelste gedeelte van het eiland bergen en heuvels met valleien die naar rotspartijen en baaien leiden. Dit in contrast met het vlakke noorden waar je lange zandstranden vindt. Isle of Man telt ongeveer 70.000 bewoners. Een groot gedeelte hiervan, 22.000 inwoners, woont in de hoofdstad, Douglas.

Vergelijkbare artikelen