FANtv-nl-logo-mobile

Motorvakantie: De vrijheid tegemoet!

De zomervakantieperiode is weer aangebroken. De echte motorliefhebbers trekken er het liefste met hun motoren erop uit, de vrijheid tegemoet. Daarbij is een goede voorbereiding erg belangrijk, zodat je niet voor onverwachte teleurstellingen komt te staan.

Wist je bijvoorbeeld dat er in Scandinavië weinig motordealers zijn en je dus moeilijk aan nieuwe onderdelen kunt komen? Waar moet je op letten en wat moet je zeker niet vergeten?

Is mijn motor in goede staat? 
In eerste instantie moet je ervoor zorgen dat je motor in goede staat is. Controleer je verlichting, bandenprofiel, bandenspanning, ketting, oliepeil en dergelijke. 

Banden moeten voldoende profiel hebben (2mm). Vergeet ook zeker de remmen niet. Vervang de blokken en voeringen tijdig en zorg dat dit originele exemplaren zijn. Een onderhoudsbeurt kan zeker geen kwaad. Plan deze niet te kort voor een vakantie en zorg dat je nog genoeg tijd hebt om onderdelen te laten vervangen.

 
Welke papieren heb ik nodig?
Controleer ruim van tevoren of je paspoort en rijbewijs nog geldig zijn. Met een beetje pech moet je deze twee vernieuwen en dat kan nog wel eens enkele weken duren. Neem daarnaast je Europees schadeformulier mee en zorg dat je groene kaart ondertekend is. Dit is namelijk wettelijk verplicht.

 

Maak ook vooraf een kopie van je reisdocumenten, verzekeringspapieren, rijbewijs en papieren van de motor. Deze kun je het beste bij een lijst met telefoonnummers van je bank, verzekering en andere belangrijke nummers bewaren.

Houd de papieren in ieder geval gescheiden van de originele documenten. Als je wordt bestolen, ben je namelijk alles in één keer kwijt. Bewaar daarom ook je creditcard niet bij je paspoort of rijbewijs!


Motorkleding
Ook al vallen de mussen van het dak vanwege de warmte, draag altijd beschermende kleding! Eigenlijk geldt hetzelfde in de zomer als voor de winter: zorg dat je de lagen kleding goed opbouwt en dat deze goed doorluchten en zweet afvoeren naar de volgende laag.

Wat betreft helm: een goede pasvorm is belangrijker dan een flitsend uiterlijk. Ook belangrijk is een goed vizier. Een getint vizier is aantrekkelijk als de zon schijnt, maar zodra het donker is, belemmert het je zicht.

 

Motorreizen 

Het is helemaal makkelijk om een georganiseerde motorreis te boeken. Vrij Uit is een reisorganisatie die al 35 jaar gespecialiseerd is in auto-en motorvakanties in onder andere Frankrijk, Duitsland, België, Groot Brittannië, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland.

Het mooie aan de Vrij Uit-reizen is dat je helemaal zelf kunt bepalen in hoeverre de reis is georganiseerd. Als je erg op je vrijheid bent gesteld dan kun je alleen accommodatie en een roadbook boeken. Vind je het gezelliger om in een grote groep rond te reizen, dan kun je ook voor een groepsreis met een tourleader kiezen. Zo is er voor elk wat wils.


Populairste motorreis: Ardennen
Op nog geen twee uur van Nederland ligt de prachtige streek: de Ardennen. Vrij Uit heeft een driedaagse motortour door dit indrukwekkende gebied uitgestippeld. Deze motortour is geschikt voor zowel de beginnende als de ervaren motorrijder.

 

Het vertrek bij deze tour vindt plaats in Geldrop en leidt de motorrijders eerst door een stuk Brabant, via de Abdij van Postel en langs de rivier naar Dinant. De tweede dag staat in het teken van een rondreis door de Belgische en Franse Ardennen.

Tussendoor kun je een bezoekje brengen aan de grotten van Han en lekker genieten van de indrukwekkende omgeving. De laatste dag is zeker niet minder spectaculair.

 

De toer leidt langs steden met een rijke historie, zoals Martelange en Bastogne. Vervolgens rijd je via Houffalize en Stavelot naar Remouchamp, waar de toer eindigt. De twee overnachtingen vinden plaats in Hotel de La Poste in Bouillon. Dit gerenommeerde hotel heeft een rijk verleden.

Het historische gebouw heeft een klassiek interieur met echte antieke accenten. Hotel de la Poste is van een Nederlandse eigenaar en heeft een uitstekende keuken.


 

Tags: motorvakantie

Vergelijkbare artikelen