FANtv-nl-logo-mobile

Nieuwe Buell Ulysses en Lightening Long

De Buell Motorcycle Company breidt zijn productlijn in 2006 uit met de introductie van twee nieuwe modellen, de Ulysses XB12X adventure sportbike en de Lightning Long XB12Ss, een langere, comfortabelere versie van de originele Lightning XB12S. Daarnaast worden alle Buell XB Lightning en Firebolt modellen in 2006 verbeterd met een nieuw ontwerp van de swingarm, een nieuwe versnellingsbak en een herontworpen luchtinlaatsysteem.


De Buell productlijn heeft vijf modellen in 2006: de Firebolt XB 12R sportfighter; de Lightning streetfighters, zoals de Lightning CityX XB9SX, Lightning XB12S en de nieuwe Lightning Long XB12Ss; en de nieuwe Ulysses XB12X adventure sportbike.

Ulysses XB 12X
De nieuwe Ulysses XB12X is een avontuurlijke sportmotor met een verhoogde ophanging en agressieve banden, die uitstekende prestaties biedt op verharde en onverharde wegen. Met een droog gewicht van slechts 193 kg en een vermogen van 100 pk geleverd door het Buell Thunderstorm 1203 V-Twin motorblok, heeft de Ulysses een zeer goede verhouding tussen kracht en gewicht en biedt daardoor sportieve prestaties op smalle, bochtige wegen alsook op onverharde wegen.


Lightening Long XB 12Ss
Het bredere frame en de langere swingarm verlengen de wielbasis van de nieuwe Lightning Long XB12Ss tot 1360 mm, 40 mm langer dan de Lightning XB12S, waardoor dit model een comfortabeler karakter krijgt en een zitpositie die ideaal is voor grotere motorrijders. De benzinetank van de Lightning Long heeft 16,7 liter inhoud. De handling blijft snel en intuïtief, en de voorwaartse kracht van de Buell Thunderstorm 1203 V-Twin blijft onverminderd groot


Vernieuwingen verbeteren alle XB modellen in 2006


Nieuwe swingarm
De nieuwe XB swingarm is nog lichter en stijver. Hij weegt slechts 6,75 kg en dat is 0,25 kg minder dan de vorige swingarm, een aanzienlijke vermindering van het onafgeveerde gewicht. De XB swingarm blijft tevens fungeren als oliereservoir, waarvan de dop nu nog makkelijker opengaat en op een beter toegankelijke plaats zit. Ook de onderste en bovenste aandrijfriembeschermers en de binnenspatborden hebben een nieuwe vormgeving gekregen.


Een nieuwe versnellingsbak, lichtere koppeling, sterkere aandrijfriem
De herontworpen versnellingsbak op alle Buell XB modellen zorgt voor een lagere massa en een betere schakelkwaliteit, minder luidruchtig schakelen en langere onderhoudsintervallen. In deze versnellingsbak zijn de bewegende/schuivende tandwielen vervangen door dunne stalen "dog rings", die door te glijden een andere versnelling geven, een ontwerp dat veel wordt gebruikt in versnellingsbakken van raceauto's. Omdat de dog rings minder massa hebben dan tandwielen, is het schakelen sneller.


De nieuwe schuine tandwielen zijn soepeler en stiller dan rechte tandwielen. De nieuwe versnellingsbak vereist de Buell Formula + Oil, en de interval tussen de primaire/transmissie smeerbeurten is verlengd van 8.000 naar 16.000 km. De inspanning voor het ontkoppelen is verminderd met 15 procent (op de 984cc) en 22 procent (op de 1203cc) als gevolg van een lichtere vering. Tot slot heeft de nieuwe Goodyear Hibrex finale aandrijfriem met Flexten Plus technologie 10 cords per 25,4 mm (in vergelijking met negen op de vorige Buell aandrijfriem) voor nog grotere duurzaamheid. De nieuwe aandrijfriem weegt slechts 0,48 kg, in vergelijking met aandrijfkettingen die 1,8 tot 2,2 kg kunnen wegen, een grote bijdrage tot de Buell filosofie van een minimaal onafgeveerd gewicht.


Nieuw luchtinlaatsysteem
De luchtinlaat van het motorblok is verplaatst en geïntegreerd in de zeshoekige aluminium kap van de benzinedop in het luchtfiltercover. Het nieuwe luchtinlaatsysteem vervangt de eerdere luchtleiding die door de linkerkant van het frame liep. Dit resulteert in een hogere benzine-inhoud, aangezien het frame tegelijk fungeert als benzinetank. Een nieuwe luchtgeleider aan de linkerkant van de motor onder het frame levert koele lucht aan de achterste cilinder.


Nieuw bevestigingsoog
Alle XB modellen hebben een nieuwe reflectorbeugel aan de achterkant met een opening waaraan de motor kan worden bevestigd voor verscheping. Ook de hielbescherming van de passagier heeft die functie.

Vergelijkbare artikelen