FANtv-nl-logo-mobile

Winterstalling voor de motor

Zodra het winter wordt, zijn er motorrijders die er voor kiezen om de motor te stallen. Voordat je hem wegzet zijn er enkele dingen waar je op moet letten.

Maak je motor eerst helemaal schoon en behandel ook alle rubberonderdelen. Deze blijven dan soepel. Zet delen welke kunnen roesten in het vet of spuit ze in met siliconenspray. Maak ook de ketting goed schoon en smeer deze goed in.

Banden
Zorg dat je banden goed op spanning zijn. Zet de motor bij voorkeur helemaal van de grond af, waardoor de banden niet worden belast en niet kunnen vervormen onder druk van het gewicht van de motorfiets. Motoren zonder middenbok kan je het beste op een paddock standaard zetten om te voorkomen dat de band vierkant wordt. Je banden 0.3 bar extra geven werkt ook.

Olie
Voordat je de motor in de schuur zet, is het raadzaam om de olie te verversen en het oliefilter te vernieuwen. Gebruikte olie (gebruikte olie is namelijk lichtjes zuur) kan ervoor zorgen dat je motor inwendig corrodeert. De vuiloplossende en smerende eigenschappen zijn bij gebruikte olie minder dan bij nieuwe.

Accu en brandstof
De accu dien je te ontkoppelen en te plaatsen in een druppellader. Dit apparaat houdt de batterij in goede conditie. De druppellader doet dit door de accu regelmatig te ontladen en op te laden.
 
Zorg dat de benzinetank vol zit. Vul de tank tot aan het randje zodat er binnenin geen roest kan vormen.

Starten
Wat erg belangrijk is dat je de motor niet regelmatig even start. De motor een paar minuten warm laten draaien geeft niet het juiste effect, want je bereikt zo nooit de gewenste werktemperatuur. Het in de olie aanwezige condenswater kan niet verdampen en vormt met de olie een niet-smerende substantantie. De motor even warm draaien is dus erg slecht voor de motorfiets. Het is dan veel beter om de motor te pakken en een flink stuk te gaan rijden.

Droog
Zet de motorfiets ergens droog weg en leg er een doek over. Is de ruimte vochtig, plaats dan in ieder geval een vochtvreter. Er zijn ook anti-corrosiehoezen verkrijgbaar waar je je motor mee kunt afdekken.

Zorg dat er geen vocht in de uitlaat en open luchtfilter komt. Een plastic zakje en een elastiek of een oude doek in de uitlaat of lichtfilter werken goed.

Tags: winter