FANtv-nl-logo-mobile

Suzuki Intruder M1500 (model 2009)

De M1500 is een cruiser die niet alleen fysiek imponeert, maar ook uitstekende rijprestaties levert. Hier alle informatie over het 2009 model.


De nieuwe Suzuki Intruder M1500 is een machine die een hoogwaardige styling combineert met een in zijn klasse uniek koppel, een motorfiets die er goed uitziet en goed aanvoelt, een cruiser die fysiek imponeert en tegelijkertijd ongekende emoties oproept.Uitgerust met de meest moderne motortechnologie voor optimale prestaties en een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Brandstofinspuiting. Vloeistofkoeling. Moderne vering/demping en schijfremmen. Een onderhoudsarme cardanas. .


Maak kennis met de nieuwe SUZUKI INTRUDER M1500.


De motor
Het krachtige langeslag V-twin-motorblok van de INTRUDER M1500 is uitgerust met bovenliggende nokkenassen en vier kleppen per cilinder en cilinders die onder een hoek van 54 graden ten opzichte van elkaar staan. De boring en slag bedragen respectievelijk 96 en 101 mm, waarmee de cilinderinhoud uitkomt op maar liefst 1.462 cm3. De boring/slagverhouding is 1,05:1 en de compressieverhouding is 9,5:1.


Elke verbrandingskamer is uitgerust met twee bougies, waardoor het verbrandingsrendement toeneemt en het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen wordt gereduceerd.
De lichtmetalen cilinderbussen zijn voorzien van een nikkelfosforsiliciumcarbidecoating die zorgt voor een optimale warmteoverdracht, die uiterst duurzaam is en voor een optimale afdichting van de zuigerveren zorgt. De coating staat bekend onder de naam SCEM (Suzuki Composite Electrochemical Material). De lichtmetalen slipperzuigers met opengewerkt zuigerhemd, om de wrijving te verminderen, zijn voorzien van drie zuigerveren. De bovenste zuigerveer en de olieschraapveer van elke zuiger zijn elektrolytisch gecoat met chroomnitride volgens de PVD-procedure (physical vapor deposit), waarbij het chroomnitride wordt verdampt en opgebracht in de vacuümkamer.   De chroomnitridecoating is harder en heeft een gladdere toplaag dan de conventionele chroomlaag, waardoor de wrijving afneemt en de afdichting wordt verbeterd. De zuigers zijn gemonteerd op een chroommolybdeen drijfstang en de onderzijde van elke zuiger wordt gekoeld door een oliestroom die afkomstig is van een oliekanaal in het carter.Digitaal brandstofinspuit- en motormanagementsysteem
Het geavanceerde digitale brandstofinspuit- en motormanagementsysteem van de Intruder  M1500 is ontworpen voor een optimale reactie op gasgeven en om alles uit elke druppel benzine te halen, voor een brede powerband en een zo laag mogelijke uitstoot van schadelijke stoffen.


Het begint met een krachtige 32 bit, 512 kb-ROM motormanagementcomputer en het state-of-the-art SDTV-brandstofsysteem (Suzuki Dual Throttle Valve). Elke cilinder heeft zijn eigen 42 mm gasklephuis met twee vlinderkleppen, waarbij de primaire klep wordt bediend door de rijder via de gashendel en de secundaire klep wordt aangestuurd door de motormanagementcomputer, gebaseerd op het motortoerental, de ingeschakelde versnelling en de primaire gaskleppositie. De secundaire gasklep opent en sluit om de luchtsnelheid in het inlaattraject te optimaliseren, de reactie op gasgeven meer lineair te maken en het verbrandingsrendement te verbeteren, waardoor het koppel toeneemt en de uitstoot van schadelijke stoffen wordt gereduceerd.


De motormanagementcomputer bepaalt de hoeveelheid brandstof die moet worden ingespoten op basis van het motortoerental, de gaskleppositie en de inlaatluchtdruk (of het vacuüm in het inlaatsysteem).


De automatische ISC-regeling (Idle Speed Control) verbetert de koude start, vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen bij de koude start en stabiliseert het motortoerental onder uiteenlopende omstandigheden door de hoeveelheid lucht naar de stationair toerentalcircuits in de gasklephuizen te regelen.Ook het ontstekingstijdstip wordt geregeld door de motormanagementcomputer gebaseerd op de gaskleppositie en het motortoerental.


Het beproefde Suzuki PAIR-systeem (Pulsed-AIR) gebruikt een solenoid voor het injecteren van lucht uit de grote, driekamer airbox in de uitlaatkanalen, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen wordt gereduceerd doordat onverbrande koolwaterstoffen alsnog verbranden.


In het tweedemper uitlaatsysteem is een katalysator opgenomen, die de uitstoot van koolwaterstoffen (HC), koolmonoxide (CO) en stikstofoxiden (NOx) reduceert. Het effectieve motormanagementsysteem en het emissieregelsysteem maken de M1500 zuiniger en zorgen ervoor dat de motorfiets voldoet aan de strengste emissienormen, overal te wereld.


Om mechanische bijgeluiden verder te beperken zijn de kleppendeksels losgekoppeld van de nokkenaslagerkappen en wordt er een rubber pakking gebruikt tussen de cilinderkop en het kleppendeksel. De vloeistofkoeling van de cilinders levert eveneens een bijdrage aan het terugdringen van de mechanische bijgeluiden. Door de reductie van de mechanische bijgeluiden kan het uitlaatgeluid dieper zijn, zonder de algehele geluidsnormen te overschrijden.


Opwindende high-performance styling
De stijlvolle, cutting-edge uitstraling van de Intruder M1500 kenmerkt zich door de slanke en vloeiende lijnen vanaf het opvallende koplamphuis tot aan de achterzijde en het brede achterspatbord dat ruimte biedt aan de maar liefst 200 mm brede achterband. Het verchroomd stalen achterdeel en de spatbordsteun zorgen voor een extra klassiek accent.


Het sportieve voorspatbord sluit fraai aan bij het taps vormgegeven koplamphuis.


De smaakvolle chroom motordeksels, luchtfilterkappen, swingarmas-paneel en de hitteschilden van uitlaatsysteem leveren een bijdrage aan het opwindende uiterlijk van de INTRUDER M1500.


De hoogwaardige afwerking blijkt onder meer uit de afwezigheid van storende bedrading en uit de verborgen positie van de claxon, die zich achter de radiateur bevindt en die wel op volle kracht hoorbaar maar niet zichtbaar is. Speciale aandacht is besteed aan de afwerking van alle zichtbare oppervlakken van de motorfiets.


De lange brandstoftank heeft een inhoud van maar liefst 18 liter.


De voorpijpen van gelijke lengte gaan over in twee schuin afgesneden dempers die een diep en kenmerkend V-twin geluid produceren. Het inwendige ontwerp van de dempers voorkomt het reflecteren van drukgolven, waardoor de tegendruk wordt gereduceerd en het vermogen op soepele wijze wordt afgegeven.
Compleet instrumentenpaneel en verlichtingssysteem
Het kenmerkende instrumentenpaneel van de Intruder M1500 is geïntegreerd in het bovenste deel van het koplamphuis, onder een verchroomde kap. De analoge snelheidmeter wordt aangedreven door een stappenmotor voor een optimale nauwkeurigheid en weerstand tegen trillingen. Op het in het instrumentenpaneel geïntegreerde LCD-scherm kunnen naar wens de digitale kilometerteller, de beide dagtellers of een digitale klok worden weergegeven, terwijl de brandstofmeter, in de vorm van een staafgrafiek, permanent wordt weergegeven. LED-controlelampjes voor de oliedruk en de koelvloeistoftemperatuur zijn ondergebracht in de wijzerplaat van de snelheidsmeter, de LED-controlelampjes voor de richtingaanwijzers, de neutraalstand en groot/dimlicht zijn ondergebracht in een chroom console op de tank.
 
Het LED achterlicht is voorzien van een rookkleurige Fresnel-lens. De kogelvormige richtingaanwijzers hebben unieke verticale uitsparingen in de lenzen.
Optimaal comfort
Speciale aandacht voor het comfort begint met het brede, goedgevulde zadel van de Intruder M1500, dat tevens extra lang is, zodat de rijder naar voren en naar achteren kan schuiven op lange ritten.
Het gaat verder met de zorgvuldig bepaalde verhouding tussen het comfortabele zadel, de naar voren geplaatste en met rubber beklede voetsteunen en pedalen en het vlakke, drag-style chroom stuur dat zich op relatief korte afstand van de rijder bevindt. De zithoogte is slechts 716 mm. Het comfortabele passagierszadel kan op eenvoudige wijze worden vervangen door een als optie leverbare afdekkap voor sologebruik.


De diameter van het stuur is 25,4 mm. De bedieningsschakelaars en beide hendels zijn ergonomisch vormgegeven om de interactie tussen mens en machine te verbeteren en het comfort voor de rijder te verhogen.Hard-tail look rijwielgedeelte en een moderne vering/demping
De Intruder M1500 beschikt over een stalen buizenframe met een verborgen achterschokdemper, waardoor hij een klassieke hard-tail uitstraling heeft, zonder het daarbij behorende oncomfortabele rijgedrag. De in de veer geplaatste schokdemper is verborgen achter het plaatwerk en heeft een binnendiameter van 46 mm. De swingarm is eveneens vervaardigd van staal en aan de linker zijde is de cardanas opgenomen. De veerweg achter bedraagt 108 mm. De diameter van de binnenste veerpoten van de upside down-voorvork is 43 mm en de veerweg voor bedraagt 130 mm.


Het lage zwaartepunt en het doordachte ontwerp en de positionering van de verchroomde zijstandaard vergemakkelijken het van de standaard halen van een geparkeerde M1500 en hem rechtop te zetten, klaar om er op weg te rijden.
 
Lichtmetalen velgen, brede banden en twee remschijven voor
De opvallende gegoten lichtmetalen velgen zijn voorzien van brede Bridgestone banden die speciaal ontworpen zijn voor de INTRUDER M1500, een 120/70ZR18M/C(59W) voor en een 200/50ZR17M/C(75W) achter.


De twee zwevende remschijven voor hebben een diameter van 290 mm en worden afgeremd door tweezuigerremklauwen. Het schijfremsysteem achter bestaat uit een remschijf met een diameter van 275 mm en een tweezuigerremklauw.

Vergelijkbare artikelen