FANtv-nl-logo-mobile

Parijs – Dakar 2006

Ook de 28ste editie van Parijs-Dakar zat weer vol met spectakel. 194 coureurs doorstonden de zware tocht door Europa en Afrika.


Tijdens deze editie van de Parijs-Dakar rally stonden in Lissabon 498 coureurs aan de start. Na 9043 kilometer wisten 194 coureurs de finish te halen. 93 motoren, 68 auto's en 33 trucks wisten de woestijn te temmen en haalden de finish in Dakar. De Fransman Luc Alphand (auto's), de Spanjaard Marc Coma (motoren) en de Rus Vladimir Tsjagin (trucks) kwamen in Dakar als overwinnaar over de finish.De Nederlander Hans Stacey pakte met zijn MAN-truck een knappe tweede plaats in het eindklassement. Daarnaast was hij goed voor vijf etappe overwinningen. De Nederlander liep in het begin van Parijs-Dakar veel achterstand op, doordat hij in de openingsweek twee keer vast kwam te zitten. Door het grote tijdverlies was hij vrij snel kansloos voor de eindoverwinning en moest ruim twee uur toegeven op de Rus Vladimir Tsjagin.


Met het halen van de finish schreef de Nederlandse Mirjam Pol bij de motoren geschiedenis. Pol is de eerste Nederlandse vrouw die aan Parijs-Dakar heeft deelgenomen. De 22-jarige Yamaha coureur werd tweede in het vrouwenklassement en 80ste in de eindrangschikking.Henk Knuiman was met zijn twaalfde plaats de best geklasseerde Nederlander in het motorklassement. Hij moest ruim acht uur toegeven op Coma. De Spanjaard won de rally zonder een etappe op zijn naam te schrijven. De motorrijder liet topfavoriet Cyril Depres achter zich. Coma droeg de overwinnning op aan zijn Australische teamgenoot Andy Caldecott, die in de negende etappe verongelukte. Tijdens de rally overleden ook twee jeugdige toeschouwers.


Henno van Bergeijk leverde een bijzondere prestatie door met een oude Yamaha 500cc uit 1978 de rally uit te rijden. Hij deed er wel meer dan twee keer zo lang over dan Coma.Bij de auto's waren de Nederlanders Bob Ten Harkel en Herman Vaanholt in hun Wildcat de best geklasseerde Nederlanders. Zij werden negentiende. Ook bij de auto's won de favoriet niet. Met Dakar in zicht knalde Stephane Peterhansel met zijn Mitsubishi tegen een boom en bezorgde zo zijn teamgenoot Luc Alphand de overwinning.Eindklassement motoren:
1. Coma - KTM 
2. Depres - KTM 
3. Sala - KTM  
4. Blais - KTM 
5. De Gavardo - KTM  
6. Ullevalseter - KTM 
7. Duclos - KTM   
8. Casteu - KTM    
9. Rodrigues - Yamaha  
10. Vinters - KTM  


Eindklassement auto's:
1. Alphand - Mitsubishi  
2. De Villiers - Volkswagen 
3. Roma - Mitsubishi
4. Peterhansel - Mitsubishi 
5. Miller - Volkswagen
6. Schlesser - Schles-Ford-Raid
7. Sousa - Nissan
8. Saby - Volkswagen 
9. Chicherit - BMW
10. Magnaldi - Schles-Ford-Raid


Eindklassement trucks:
1. Tjsagin - Kamaz
2. Stacey - MAN
3. Kabirov - Kamaz  
4. De Azevedo - Tatra
5. Sugawara - Hino
6. Vismara - Mercedes
7. Sugawara - Hino
8. Echter - MAN
9. Saldauer - MAN
10. Reif - MAN

Vergelijkbare artikelen