FANtv-nl-logo-mobile

Enduro

Veel motorliefhebbers voelen zich aangesproken door de endurosport. Een individuele strijd over onverharde wegen.


In de enduro wordt veelzijdigheid, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen van de motorrijder verlangd. Behalve snelheid zijn vooral betrouwbaarheid van de motor erg belangrijk. Zelf kunnen sleutelen aan de motor is mooi meegenomen bij deze discipline.Om mee te doen aan de endurosport heb je een geldig rijbewijs A nodig. Delen van de route lopen namelijk over de openbare weg. Een WA-verzekering met Enduro-clausule en een motorfiets met kenteken zijn noodzakelijk.


Wil je deelnemen aan de NK enduro wedstrijden dan ben je verplicht om een startlicentie bij de KNMV aan te vragen. Naast de startlicentie moet je ook aangesloten zijn bij de KNMV. Doe je slechts een paar keer per jaar mee aan een wedstrijd dan kun je beter een 1-dagslicentie nemen. Je mag wel net zo vaak per jaar met een 1-dagslicentie deelnemen als je wilt, maar je komt daarmee niet in een jaarklassement.


De cilinderinhoud, motortype (twee- of viertakt) en de vertoonde vaardigheden bepalen in welke klasse je wordt ingedeeld.Inschrijven voor een wedstrijd dien je vooraf bij de organiserende club te doen. De kosten bedragen €30 per wedstrijd. Deelname op basis van een 1-dagslicentie is  €17 duurder (extra kosten voor o.a. verzekering en de nummerstickers per wedstrijd).


Voor de wedstrijd moet de motor naar de keuring. Na goedkeuring mag je deelnemen aan de wedstrijd. Een goedgekeurde helm volgens de door de KNMV gepubliceerde lijsten is verplicht.


De route wordt met gekleurde pijlen aangegeven. De route zelf is 50 tot 80 km per ronde en er zitten vaak asfalt verbindingsstukken in. De deelnemers rijden meestal drie ronden met 3 a 4 proeven per ronde. De wedstrijdduur ligt tussen de 3 en 5 1/2 uur.


Klassementsproeven maken deel uit van de route. De proeven kunnen op verschillende terreinen plaatsvinden, bijvoorbeeld een crossbaan, akkers of door het bos. Deze duren ca 3 tot 10 minuten.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl