FANtv-nl-logo-mobile

Baansport

Baansport is een verzamelnaam voor verschillende takken van motorsport. Deze wedstrijden worden op een ovale baan verreden.


Er zijn verschillende soorten baansport. Zo heb je grasbaanraces, speedway, langbaanraces, zandbaanraces, ijsspeedway en ijsraces. Op de ovale baan worden de race linksom gereden. Wie na vier ronden als eerste over de streep komt, is de winnaar.


Deze tak van motorsport kenmerkt zich door het explosieve karakter en de korte wedstrijden die door toeschouwers optimaal te volgen zijn door de grote overzichtelijkheid van de wedstrijdbaan.

Grasbaanraces
De grasbaanraces is het grootste onderdeel binnen de baansport. Deze wedstrijden worden in verschillende categorieën gereden: jeugd, nationale en internationale evenementen. Grasbaanraces worden verreden op een speciaal geprepareerde baan met lengtes van 400 tot 720 meter.


Speedway
Speedwaywedstrijden worden verreden op gravel (sintels). Om zo hard mogelijk door de bocht te gaan, driften de rijders door de bocht. De races worden op speciaal geprepareerde machines verreden. De motoren hebben een 4-takt krachtbron met een cilinderinhoud van 500cc. De speedwaymachine beschikt niet over remmen. Snelheid minderen doet men door het gas dicht te draaien.


Speedway is internationaal erg populair, in onder andere Engeland en Polen zijn er grote competities. In Nederland onderscheiden we speedway senioren en speedway nationalen.


IJsrace
IJsracemachines worden speciaal geprepareerd voor de gladde ondergrond. Om grip op het ijs te krijgen, hebben de motoren 28 millimeter lange spikes in het voor- en achterwiel. Ook deze motoren hebben geen remmen.

In Nederland worden de races op natuurijs en kunstijs gereden. Elk jaar vinden er races plaats die op wk-niveau worden verreden.

Vergelijkbare artikelen