FANtv-nl-logo-mobile

Minibikes

Het racen met minibikes is een tak van motorsport. In deze sport wordt gereden op een circuit met motoren van 1 meter lang en 50 centimeter hoog.


Deze sport wordt beoefend door zowel volwassenen als door de jeugd. Vooral voor de jeugd is deze tak van sport erg geschikt en kan gezien worden als opstap voor het wegracen.


Je kan niet overal komen met een minibike of pocketbike. Het is namelijk niet toegestaan om op de openbare weg te rijden. De minibike is niet goedgekeurd om aan het verkeer deel te nemen. Circuits en privé terrein zijn de plaatsen waar je terecht kan met zo'n bike. Tegenwoordig is het ook steeds vaker mogelijk om op een kartbaan met de minibike te racen.

Net als bij andere gemotoriseerde sporten is veiligheid een belangrijke issue. Met een minibike kan je gerust de 50 km/h uur halen. Dat in combinatie met het feit dat je slechts een paar centimeter boven het asfalt hangt, is het erg belangrijk dat je met goede bescherming op de minibike stapt. Een helm, motorhandschoenen, kniebeschermers en schoenen met enkelbescherming zijn geen overbodige luxe. Nog beter is het gebruik van een motorpak.


Kosten
Minibike hoeft geen dure sport te zijn. Je kan namelijk zelf een minibike maken of uiteraard één kopen. De gemiddelde kosten voor het maken van een minibike liggen tussen de 200 en 500 euro. Vanaf 200 euro koop je een minibike.

Als je mee gaat doen aan wedstrijden ben je verplicht om met beschermende kleding te racen. Ook moet je een racelicentie hebben. De minimum leeftijd om mee te doen aan de Nederlandse Minibike Cup (NMC) is 7 jaar. Deze cup wordt georganiseerd door de Race Association for Pocketbikes (RAP) Holland.


In de NMC wordt in de klassen Junioren A, B en C, Senior A en B, Modified en Zelfbouw geracet. Een raceseizoen duurt meestal van eind maart tot begin oktober. Per seizoen worden voor de cup ongeveer negen wedstrijden verreden.

Vergelijkbare artikelen