FANtv-nl-logo-mobile

Dakar 2008: Mirjam Pol gaat voor de overwinning

In januari 2008 gaat Mirjam Pol aan haar derde Dakar beginnen. Na twee tweede plaatsen gaat Nederlands eerste motorrijdster die een Dakar wist te finishen, voor de overwinning.


''Voor mij telt in deze tijd van het jaar maar één ding: Le Dakar,” vertelt ze. ''Ik breng mijn tijd zo'n beetje volledig door met trainen: mountainbiken, hardlopen en veel motorrijden (cross, enduro, off-roadritten). En natuurlijk neem ik ook deel aan de Shamrock Rally in Marokko om mij nog beter voor te bereiden.
Veel rusten en gezond eten hoort daar ook bij. Echt alles voor de sport.'' Verder probeert Mirjam zich ook het sleutelen eigen te maken, erg belangrijk als er tijdens de rally kleine reparaties uitgevoerd moeten worden.


Het grootste deel van het jaar werkt Mirjam voor een uitzendbureau. ''Laat ik proberen een indruk te geven van wat je voor een Dakar moet laten staan,'' verduidelijkt Mirjam de achtergronden. ''Een normale fulltime baan is niet te combineren met alle Dakar-activiteiten. Van november tot en met februari ben ik zeg maar volgeboekt. De rally eist alle tijd die er is. Dan hebben we het niet over de voorbereidingen en de rally zelf. Ook in de nasleep gaat nog veel tijd zitten. Er zijn maar weinig mensen die zich dat kunnen voorstellen.''


Mirjam is vanuit de wieg op de motor gevallen. Haar vader was zijspanrijder (meervoudig Nederlands kampioen grasbaan en later zijspancrosser) en haar moeder de verzorgende factor. Toen Mirjam 4 was, kreeg ze haar eerste motortje (via haar 4 jaar oudere broer die ook crosst), fietsen leerde ze pas later.


Dit wordt de derde Dakar voor Mirjam. In 2006 werd ze 80ste algemeen en dit jaar 49ste  algemeen. En beide keren finishte ze als 2de in het damesklassement. Het doel voor komend jaar is dan ook duidelijk: één plek hoger bij de dames! Aan de voorbereiding zal het niet liggen, want Mirjam heeft dit jaar door het vele trainen en rijden weer de nodige stappen vooruit gemaakt.


Mirjam gaat de rally in met een Honda CRF 450 Dakar X, die de reputatie heeft snel en betrouwbaar te zijn. Mirjam traint veel met een CRF250. Tijdens de WK Women Cup, die onlangs verreden werd in Lierop als onderdeel van de MX GP, wist ze drie WK-punten te scoren tussen de wereldtop van de damescross. 


In Le Dakar loert het gevaar in iedere hoek. Mirjam weet er alles van. Eerder dit jaar kroop ze door het oog van de naald: ''In de laatste etappe, van Tambacounda naar Dakar, reed ik met honderd tegen een boom. Behalve de schade aan mijn motor gelukkig zonder al te grote gevolgen. Zo dicht bij de finish, en het dan nog bijna verknallen… Natuurlijk zijn mijn moeder en broer bezorgd tijdens de rally, maar we spreken alles van tevoren goed door, en uiteraard staan ze volledig achter me. Het mooie aan de Dakar is het avontuur, de uitdaging en de sfeer onderling. Ook voor komend jaar verwacht ik dat het weer een groots avontuur wordt,'' aldus Mirjam.

Vergelijkbare artikelen