FANtv-nl-logo-mobile

Harley Davidson Sportster

De Sportster wordt al sinds 1957 geproduceerd door Harley Davidson en is daarmee de oudste serieproductiemotor ter wereld. De huidige Sportster was sinds 1986 onveranderd dus het was weer eens tijd voor vernieuwing vond Willie G. Tsja en vernieuwen bij Harley Davidson is duidelijk niet vernieuwen zoals de Japanners dat doen. Bij Harley Davidson doen ze dat op zo'n manier dat de look & feel behouden blijft maar er toch een compleet nieuwe motor voor je neus staat. “We've changed everything, without changing anything” is een veel gehoorde uitspraak bij Harley.

De nieuwe Sportster is nieuw in de zin dat ie minder vibreert, meer presteert en een betere ergonomie heeft. Het frame is compleet nieuw en vooral stijver waardoor het rijcomfort en de wegligging duidelijk verbeterd zijn. De hogere prestaties worden bereikt door het gebruik van andere cilinderkoppen en nokkenassen. Tevens vinden we grotere koelribben op de cilinders die het blok flink koeler weten te houden.


Minder vibraties zijn vooral bereikt door het motorblok te monteren in zogenaamde silent-blocs.


En het stuur is ook opnieuw ontworpen om meer comfort te leveren in de rijpositie.


Om op tijd tot stilstand te komen zijn er betere remmen op deze Sportster gezet, vooral de achterrem is erg goed en je moet niet gek opkijken als je per ongeluk met een geblokkeerd achterwiel op een stoplicht afglijdt.


Aan de achterkant vinden we een aantal vertrouwde kenmerken, maar ook wat nieuwigheden.


De belt-drive is ongewijzigd gebleven, net als de twee rechtsgeplaatste uitlaatdempers. Het achterspatbord daarentegen is breder geworden, om de 150 brede achterband plaats te geven.


Het duozadel is ten opzichte van de voorgaande modellen twee centimeter omlaag gebracht, wat uiteraard het rijcomfort alleen maar vergroot.


En op het tellerblok vinden we nog steeds de snelheids- en toerentalmeter. De kilometerstanden en tripmeters zijn digitaal te vinden onder op de snelheidsmeter.

Vergelijkbare artikelen