FANtv-nl-logo-mobile

BMW K1200R - Krachtige roadster

Het is 's werelds krachtigste, productie naked bike van het merk (geloof het of niet) BMW! Het is de K1200R. BMW blijft verrassend: allereerst kwam de R1200GS op de markt, vervolgens de K1200S, de R1200RT en de R1200ST. De K1200R beschikt over maar liefst 163 pk en heeft een koppel van 127 NM, voldoende trekkracht dus!Rijgedrag
Het hart van de motor vormt de vier cilinder in lijn motor van de K1200S. Ook de kuip en het chassis zijn overgenomen van dit model. De voorvork is onmiskenbaar BMW: een duolever systeem. De speciale beugel waar het voorwiel in is geplaatst en het 'anti-duiksysteem' zorgen voor een goed contact met de weg. Mede dankzij het duolever systeem dat iets meer naar voren staat en korter is dan bij de K1200S.


De motorfiets is voorzien van ESA (Electronic Suspension Adjustment). Hiermee kun je instellen of je met één of twee mensen op de motor zit of met bagage. Ook het schakelen kun je afstellen op drie verschillende standen: normal, sport en comfort. Hiermee wordt de ingaande en uitgaande demping afgesteld op je eigen rijgedrag. Het maximum vermogen is minder dan de K1200S, maar omdat de luchtstroming anders is, merk je daar niks van.


De motor beschikt over 163 pk en heeft een koppel van 127 Newtonmeter. De motor weegt 211 kilo. Wat betreft trekvermogen zit het wel goed met de K1200R. Hij trekt in ieder geval sneller op dan zijn voorganger. De motor geeft je veel vertrouwen tijdens het rijden. Dat komt mede doordat je met je knieën tegen de tank zit aangedrukt.


Design
De afgewerkte kappen geven de motor niet alleen een stoer uiterlijk, maar hebben ook nog een functie: ze duwen de lucht de radiator in. De inlaten hebben veel weg van een F16. Het motorblok is mooi grijs-zwart gestyled en de dikke uitlaat draagt bij aan het stoere design.


De wielen geven de motor een snelle uitstraling: dikke banden en vette chromen spaken. Ook de dubbele koplampen geven deze naked bike de sportieve uitstraling. Het kleine windscherm boven de koplampen lijken weinig bescherming te bieden, maar eenmaal op de motor blijkt het tegendeel.


In tegenstelling tot de K1200S heeft dit model een smaller zadel van voren. dit bevordert niet alleen het contact met de motor, maar geeft de berijder meteen een actievere zithouding. Dat is zeker wel nodig met deze naked bike!


 

Vergelijkbare artikelen