FANtv-nl-logo-mobile

Motorrijden bij hoge temperaturen

Als je naar het warme zuiden gaat met de motor dan krijg je te maken met hoge temperaturen. In de auto kan je de airco aanzetten, maar hoe zorg je op de motor voor verkoeling.

Oververhitting en uitdroging beïnvloeden je rijgedrag. Vermoeidheid en een verminderde concentratie kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.

Zolang je goed kan doorrijden, wordt je redelijk gekoeld door de rijwind. Maar als de snelheid daalt dan wordt het steeds warmer op de motor. In zo'n situatie is het het zeer verleidelijk om je motorjas uit te doen, maar dit komt je eigen veiligheid uiteindelijk niet ten goede. Hieronder een paar tips om met veilige motorkleding toch koel over de warme wegen te rijden.

Een leren motorpak ademt beter dan een kunststof pak. Daarnaast zitten in de meeste motorjacks van leer een paar extra ritsen, die je open kunt zetten om rijwind de kans te geven om in je pak te komen.

Maak daarnaast gebruik van warmteregulerende onderkleding. De warmte wordt door deze kleding voor een groot deel afgevoerd. Wat ook goed werkt is een vochtig t-shirt. Door je jas een beetje open te houden zorgt de rijwind in combinatie met het t-shirt voor voldoende koeling. Door het natte t-shirt is je lichaam veel beter in staat de warmte kwijt te raken. Een nat sjaaltje om je nek werkt ook erg goed.

Wat ook belangrijk is dat je genoeg drinkt. Als je voldoende drinkt dan kan je beter tegen de warmte. Regelmatig drinken is beter dan af en toe heel veel. Drinksystemen zoals een Camelbag zijn hiervoor ideaal.

Tags: hitte