FANtv-nl-logo-mobile

De remmen

Om veilig over de wegen te toeren, zijn krachtige en goed functionerende remmen van levensbelang.

Als je een nieuwe motor hebt gekocht of een nieuwe reminstallatie hebt gemonteerd dan is het van groot belang dat de remmen goed ingereden worden. Gelijk het uiterste van je remmen vergen is niet verstandig. De nieuwe remblokken moeten zich aanpassen aan het oppervlak van de remschijf. Als je de eerste 100 kilometer rustig aan doet, dan is dat vaak voldoende.

 

Daarna is het belangrijk dat je regelmatig je remmen controleert. De slijtage hangt voor een groot deel af van je rijstijl. Je moet niet alleen de staat van je remmen controleren, maar ook de remolie verdient je aandacht.

Remolie
Het beste is dat je minimaal één keer per jaar de remolie ververst, maar gebruik je de motor het hele jaar door dan is twee keer geen overbodige luxe. Als de olie er minder helder uitziet dan is deze aan vervanging toe. Slechte remolie zorgt voor een mindere werking van je remmen. Zelfs als de rest van het systeem in goede staat is.

Het is van belang dat de remolie goed vervangen wordt. Het beste is het om dit bij de garage te laten doen. Zo is de kans nihil dat er luchtbellen in het remsysteem terechtkomen. Dit is erg slecht voor de werking van je remmen.

 

Remblokken
De staat van de remblokken en de remschijven is ook zelf na te gaan. Vervang de blokken tijdig. Doe je dat niet, dan zal je merken dat de remmen minder goed functioneren en uiteindelijk beschadig je hierdoor je remschijf. Bij grote slijtage komt de stalen draagplaat van de remblok in aanraking met de remschijf. Dit zorgt voor een beschadigde remschijf en dat is een duur grapje. Het vervangen van je remschijf is een stuk duurder dan het vervangen van de rembolkjes. Remblokken slijten bij normaal gebruik erg langzaam.

Remschijven
Natuurlijk slijten je remschijven ook en moeten deze na verloop van tijd vervangen worden. Door de krachten die ze moeten verwerken, zal de dikte van de schijf langzaam afnemen. Als de schijf minder dik is dan door de fabrikant is toegestaan, moet die vervangen worden.

De werking van de remschijf kan ook negatief worden beïnvloed doordat deze kromgetrokken is. Schijfremmen kunnen namelijk kromtrekken door de extreme hitte die er tijdens het remmen wordt opgewekt. De remkracht wordt merkbaar minder en is niet meer constant. Dit gaat meestal in combinatie met trilling in het stuur of het pedaal.

De remkracht neemt ook af als de remschijf vies is. Door remstof wordt deze vuil. Met een bus brake-cleaner doe je er maar enkele minuten over om je remschijven schoon te maken.

Je kan zelf aan je remmen sleutel, maar ben je niet zo handig dan kan je het beter overlaten aan de dealer. De remmen hebben grote invloed op je veiligheid. Een optimaal functionerend systeem is dan ook een must en bereik je alleen als alles perfect is gemonteerd.

Vergelijkbare artikelen