FANtv-nl-logo-mobile

Voorwaarden aan een motorhelm

Bestuurders en passagiers van een motor zijn verplicht een helm te dragen. Maar aan welke voorwaarden moet deze voldoen?

Sinds 1990 is in de wet vastgelegd dat een helm goed passend moet zijn en op een deugdelijke wijze dient te worden bevestigd. Daarnaast moet een helm goedgekeurd zijn volgens de Europese ECE-norm. Dit is te controleren door een in de helm genaaid label met daarop een omcirkelde E en een cijfer.

Vrijwel alle bekende helmmerken voldoen aan die eis, maar bij helmen die erg goedkoop zijn of een heel apart design hebben kan het geen kwaad om in de helmvoering naar het e-labeltje te zoeken.

De staat van de helm is ook erg belangrijk. Op tijd je helm vervangen is belangrijk, want de helmschaal van oude helmen worden broos. Ook is het raadzaam om na een valpartij de helm te vervangen. Ook als er geen zichtbare schade is, neemt de schokdemping af. Bij sommige importeurs kan de helm na een val worden getest.

Een ander belangrijk punt is dat je een goed passende helm hebt. Een niet goed passende helm heeft een grote invloed op het concentratievermogen en beïnvloedt daarmee het prestatievermogen en de veiligheid. Bij een eventuele val kan een te ruime helm afschuiven of zelfs naar achteren slaan.

Tags: helm, veiligheid, motorkleding

Vergelijkbare artikelen