FANtv-nl-logo-mobile

Motorrijden in de herfst

De zomermaanden zijn weer voorbij en dat betekent dat het tijd is voor de herfst. Voor motorrijders is het zaak om rekening te houden met enkele gevaren die dit seizoen met zich meebrengt.

Tijdens de herfst moet het verkeer rekening gaan houden met de laagstaande zon, slecht zicht en een nat wegdek.

 Een laagstaande zon zorgt er voor dat je minder goed zichtbaar bent en dat je zelf minder goed ziet. Als de zon achter je staat wordt je minder goed waargenomen. Vooral tijdens het filerijden kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen.

Als de zon recht in je gezicht schijnt wordt je door achteropkomend verkeer minder goed gezien en zie jij ook minder goed en snel wat er voor je gebeurt. Houd hier rekening mee door voldoende afstand te houden op je voorganger en zorg er voor dat je precies weet wat er achter je gebeurt zodat je snel kan anticiperen.

De laagstaande zon maakt het vuil op je goed zichtbaar. Zorg dan ook altijd voor een schoon vizier.


Regen
Regen heeft ook invloed op je vizier. Deze kan gaan beslaan. Er is spray beschikbaar die de condens tegengaat. Afwasmiddel is hier ook goed voor te gebruiken. Het Pinlock-systeem voorkomt ook dat je vizier beslaat.

De regen heeft uiteraard ook invloed op de grip die je hebt met de motor. Onder deze weersomstandigheden moeten je banden goed zijn en voldoende profiel hebben om zo aquaplanning te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om tijdens de regenbuien niet te hard te rijden want dan kan er ook aquaplanning optreden doordat je banden niet snel genoeg het water kunnen verwerken.

Verschillende weggedeeltes zullen ook gladder worden tijdens een regenbui.  De witte lijnen op het wegdak, tramrails, riooldeksel hebben te lijden onder de nattigheid en worden spekglad. Daarnaast heb je op een nat wegdek een langere remweg. Dus houd meer afstand dan je normaal zou doen.

Tags: herfst