FANtv-nl-logo-mobile

Rijden met passagier

Wat zijn de wettelijke regels voor passagiers op motoren en waar moet je zelf opletten?

Wat betreft de wettelijke regels kunnen we heel kort zijn, want behalve de helmdraagplicht zijn die er niet. Het veilige vervoer van de passagier is de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Als je een passagier meeneemt op de motor dan moet je rekening houden met het feit dat dit de wegligging en gedrag van de motor beïnvloeden. Je bent minder wendbaar, kunt minder snel accelereren en minder hard remmen.

Voor de veiligheid van de passagier is het belangrijk dat deze ook goede veilige motorkleding draagt, dus niet meerijden als er geen goed passende helm voor handen is. Ook kan je het beste goede stevige schoenen of laarzen met een hak dragen. Door de hak tegen de steuntjes te zetten kun je je voeten op hun plek houden.

De handen van de passagier bevinden zich bij voorkeur op de heupen van de rijder of zijn om het middel geslagen. Zo voelt de passagier de bewegingen van de rijder het beste. Maak geen gebruik van eventuele handgrepen achter op de motor. Het kan gebeuren dat de passagier achter van de motor valt als de bestuurder hard optrekt.

Belangrijk is dat de passagier niet meer heen en weer beweegt dan noodzakelijk. Zo heb je het minst invloed op de balans van de motor. De passagier volgt dus ontspannen de bewegingen van de machine. Als de passagier plots en onverhoeds naar binnen of buiten helt, kan dat nare gevolgen hebben.

Voor de bestuurder is het erg belangrijk om het rijgedrag zo aan te passen dat het vertrouwen van de duo gewonnen wordt. Denk hierbij aan de manier van accelereren, remmen, rijden van bochten en afstandhouden.

Vergelijkbare artikelen