FANtv-nl-logo-mobile

Vering en demping

Veiligheid staat bij motorrijden voorop. Daarbij is een goede grip op de weg belangrijk. Hierbij zijn vering en demping belangrijke factoren.

Je zult merken, als je de vering en demping goed hebt afgesteld, dat de bodemgesteldheid weinig uitmaakt. De wielen en schokdempers vangen de klappen van het ongelijke wegdek op.

Demping
Vooral de demper remt de klappen af. Niet onbelangrijk als je bedenkt dat de demping bepaalt in hoeverre je controle over de motorfiets hebt. De demper voorkomt dat je motorfiets op het wegdek stuitert of loskomt van de grond.

Veer 
Met de vering kun je afstellen hoever de voorvork in-of uitveert. De vering moet ervoor zorgen dat de schokdemper niet helemaal inschuift. Als dat wel het geval is, maakt de motor een soort snoekduik naar beneden. De motor komt dankzij goede vering altijd terug in de originele rijpositie. Bij een stugge vering komt de motor langzaam terug omhoog en bij losse vering veert de motor weer heel snel terug. De kunst is om hier balans in te vinden.

De vering en demping kunnen bij elke motor aangepast worden. Zelfs bij motoren van tien jaar oud. Handig is om de vering en olie te verwisselen, schokbrekers te vervangen en als je die niet hebt, schokbrekers aanschaffen. Een stuurdemperkit kan ook uitkomst bieden. Deze zorgt ervoor dat je controle hebt over de beweging van het stuur.

Zoveel hoeft dit allemaal niet te kosten. Een basiskit kost nog minder dan de aanschaf van een nieuwe achterband inclusief montage van die band.

Tip: Ga niet zelf aan allerlei moertjes en buiten schroeven en draaien. Het beste kun je de vering en demping aan laten passen bij een gespecialiseerd bedrijf.

 

 

 

Vergelijkbare artikelen