FANtv-nl-logo-mobile

Ghana, toerisme in de kinderschoenen

 

Avontuurlijk rondreizen in een land waar het toerisme in de kinderschoenen staat? Dan moet je naar Ghana.

Ghana ligt in West Afrika en wordt omringd door de landen Togo, Ivoorkust en Burkina Faso. West-Afrika staat niet bekend als de meest veilige regio ter wereld met de door burgeroorlogen geteisterde en straatarme landen als, Sierra Leone, Ivoorkust, Mali en Tsjaad. Ghana daarentegen is één van de meeste stabiele en veilige landen in Afrika.

 

Ghana is niet alleen erg veilig, maar ook een uitstekende vakantiebestemming voor als je eens iets anders wilt. Dit Afrikaanse land heeft alles in huis: prachtig landschap, zee, strand, bergen, meren, natuurparken en een interessante cultuur. Maar vergeet niet dat Ghana ook een derde wereldland is met de nodige ontwikkelingsproblematiek.

 

Op en top Afrika
Ghana is op en top Afrika. Al bij aankomst op het Kotoka International Airport in Accra, de grootste luchthaven van het land, word je geconfronteerd met de in Westerse ogen chaotische leefwijze van de Afrikaan. Het dagelijks leven speelt zich af op straat. Iedereen loopt door elkaar heen. Wat opvalt, is dat de Ghanezen een handelsrijke geest hebben. Alles wat te verkopen valt, wordt verkocht.

Kinderen struinen langs auto's met hun handelswaar variërend van uien, snoep, tot spijkerbroeken en wattenstaafjes. Zelfs handige kantoormapjes die je bij ons in de Hema koopt, worden op drukke kruispunten verkocht. Het andere koopwaar ligt in 'stalletjes' langs de weg. Deze zijn van hout en kleurrijk beschilderd en dienen als winkeltje. Ook de Ghanezen van deze stalletjes proberen van alles aan de man te brengen, soms met succes, maar vaak ook niet.

Maar bovenal zijn Ghanezen erg vriendelijk en behulpzaam. Dit merk je wanneer je door het land reist en de nodige activiteiten onderneemt. Omdat het toerisme nog in de kinderschoenen staat, ben je meestal als enige in restaurants, hotels en sanctuary's. Vaak zijn de mensen erg blij met je komst en nemen alle tijd.

Waar je niet omheen kunt, zijn de slavenforten langs de kust. De 200 kilometerlange kuststrook telt maar liefst 37 forten. De Portugezen, Engelsen, Denen en Nederlanders speelden hierin een belangrijke rol.

Slaven in Goudkust
Het begon allemaal in 1471 toen de Portugezen tijdens hun handelsreizen in Ghana kwamen. Zij zagen dat het land en de volkeren veel goud in hun bezit hadden. Ghana handelde in die tijd veel met andere kustvolkeren. Ook gebruikten zij het goud als betaalmiddel. De aandacht van de Portugezen was gewekt en zij vestigden zich langs de kust om handel te drijven en goud te vinden. Om de concurrentie van andere Europese landen tegen te gaan, bouwden de Portugezen grote forten. Ghana had in die periode ook de naam Goudkust.

In de 15e en 16e eeuw hadden veel Europese landen kolonies in Midden- en Zuid-Amerika. De oorspronkelijk bewoners de Indianen bleken niet sterk genoeg om de plantages te bewerken. Vanaf dat moment werden slaven uit Afrika gehaald. De Portugezen hadden gezien dat Afrikanen erg sterk waren en zwaar lichamelijk werk verrichten.

 

teeds meer Europese landen werden in de zeventiende eeuw aangetrokken tot de slavenhandel. Engelsen, Denen en Hollanders bouwden grote verdedigingswerken en beconcurreerden elkaar. De diverse slavenforten wisselden dan ook geregeld van eigenaar.

Na dagenlange opsluiting in de kelders van deze forten gingen de Afrikanen uiteindelijk per boot naar de plantages in Midden en Zuid-Amerika. De opbrengsten daarvan (suiker, tabak, katoen en koffie) kwamen in Europa weer op de markt. Cape Coast Castle, Elmina Castle en Fort Amsterdam zijn zeker een bezoek waard. Niet alle forten zijn opengesteld voor het publiek.


Natuurparken
Zoals al eerder genoemd Ghana heeft een prachtige natuur, niet zo heel vreemd dat je ook natuurparken hebt. Kakum National Park en Mole Park zijn de grootste en bekendste. Kakum ligt midden in het tropisch regenwoud. Er schijnen bosolifanten te leven, maar verwacht niet dat je deze tegenkomt als je een bezoek brengt aan het park.De toeristische attractie is niet de olifant, maar de canopy walk. Een touwbrug die door bomen en over boomtoppen loopt. Hiervan zijn er slecht vier ter wereld. De brug is 300 meter lang en 30 meter hoog. Vanwege het mooie uitzicht zeker de moeite waard! Heb je hoogtevrees dan kun je deze attractie beter laten voor wat het is. Mole is het enige echte safari park in Ghana en gegarandeerd dat je olifanten en antilopen ziet.

Om dieren te beschermen en het toerisme meer aan te trekken, heb je in Ghana beschermde gebieden: sanctuary's. Zo heb je het monkey, hippo en butterfly sanctuary. De lokale bevolking plant bomen en planten waar de dieren op af komen en op deze manier blijven ze in de beschermde omgeving. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven, maar te veel om op te noemen!

Reizen
KLM vliegt dagelijks non-stop vanaf Schiphol naar Accra. Anderen mogelijkheden zijn om te vliegen via Duitsland, Italië of België. KLM is wel de snelste optie ( 6,5 uur), maar misschien niet de goedkoopste.

STC is de belangrijkste en beste busmaatschappij van het land. Meerdere malen per dag vertrekken bussen naar alle grote plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat het noorden minder goed bereisbaar is. Daarnaast zijn er nog legio vervoersmogelijkheden.

Accommodatie
Door het hele land heb je hotels, hostels en guesthouses. Voor een basic kamer betaal je ongeveer 7 euro per nacht. In de grote plaatsen en langs de kust heb je ook genoeg dure hotels waar je meer dan 100 euro per nacht betaald. Het is maar net waar je genoegen meeneemt.

Vergelijkbare artikelen