FANtv-nl-logo-mobile

Zuid-Afrika: 'Big Five' spotten

 

Het land van Nelson Mandela, wijn, natuurparken, townships en criminaliteit. Zuid-Afrika is een land van tegenstellingen, maar ook een prima vakantiebestemming.

 

Je kunt een auto huren en het land gaan ontdekken. Bezoek de wijnplantages, ga zonnen op het strand of lekker surfen. Maar attractie nummer één is de safari.

 

Op safari
Olifanten, leeuwen en neushoorns kennen we alleen van de dierentuin, de boeken of de televisie. In Zuid-Afrika krijg je de kans om al deze dieren in het wild te zien. Op safari, een avontuur op zich. Het doel van een safari is het zien van zoveel mogelijk wilde dieren en het spotten van de 'Big Five'. Dit zijn de leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant.

Tweederde van Nederland
In heel Zuid-Afrika zijn er meer dan 25 natuurparken en wildparken. Een absolute aanrader is het Nationaal Park Kruger, vernoemd naar Paul Kruger de voormalig president van Transvaal. Het Kruger Park werd in 1889 gesticht en is daarmee het grootste natuurpark van zuid-Afrika. Het Kruger Park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km2 (bijna tweederde van Nederland).

Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. De kans dat je de 'Big Five' ziet, is groot. Kruger heeft de grootste concentratie zoogdieren ter wereld, waaronder ongeveer 8.500 olifanten, 3.000 witte neushoorns, 300 zwarte neushoorns, 20.000 buffels, 2.000 leeuwen, 1.500 luipaarden, 4.000 giraffen, 100.000 impala's en 30.000 zebra's. Je hoeft niet bang te zijn dat je tijdens de safari geen wilde dieren tegenkomt. 

Een weelde aan luxe
Daarnaast is het park voorzien van alle luxe. Kruger telt 23 kleine en 12 grote kampen. Alleen in deze kampen is het toegestaan om uit de auto te stappen. De hoofdkampen hebben de voorzieningen van een dorp. Je hebt er restaurants, winkels, wasserettes en benzinestations. Er zijn camping- en caravanfaciliteiten in bijna alle kampen. Skukuza is de 'hoofdstad van het park' hier vind je zelfs een bank, een postkantoor en een arts. In het Kruger Park hoeft het je aan niets te ontbreken.

TIPS:

  • Trek ten minste twee dagen uit voor een bezoek aan het Kruger Park
  • Een malariakuur valt aan te raden, vooral in de nazomer en de herfst (van december tot mei)
  • Dagbezoekers kunnen accommodatie vinden buiten het park, meestal in de buurt van Hazyview
  • De poorten van het Kruger Park liggen op ongeveer 500 km van Johannesburg. Plan genoeg tijd in voor jouw reis, omdat 's nachts de ingang en de poorten van de restcamps worden gesloten.
  • Alleen gesloten voertuigen zijn toegestaan voor het publiek, maar open voertuigen worden door het park geleverd voor safari's met een gids en door geregistreerde touroperators.
  • Vergeet vooral je verrekijker en fototoestel niet!

Vergelijkbare artikelen