FANtv-nl-logo-mobile

Zimbabwe: arm land met rijke natuur

Zimbabwe betekent huis van steen. Dat was de naam voor de koninklijke residentie. Het land is erg arm, maar toch is Zimbabwe bij uitstek geschikt om Afrika te leren kennen.



Zimbabwe ontstond in 1888 als Engelse kolonie onder de naam Rhodesië. Deze naam was afgeleid van de Britse imperialist: Cecil Rhodes. In de koloniale tijd werd de lokale bevolking in reservaten geplaatst en pikten de blanke Engelsen de landbouwgronden in. Vijfentwintig jaar later werd Rhodesië verdeeld. Een deel kreeg zelfbestuur en het andere deel, waar Zimbabwe onder viel, ging Zuid-Rhodesië heten.



Onafhankelijk
Pas in 1980 werd Zimbabwe echt onafhankelijk. Ronald Mugabe werd minister-president en zorgde ervoor dat de zwarte inwoners van Zimbabwe hun eigendommen weer terugkregen. Dit ging niet zonder slag of stoot. Land werd onteigend en blanke bedrijven werden opgeëist. De rechters die de onteigeningen probeerden aan te vechten, werden door de regering buiten spel gezet.


Maar toch ging het steeds slechter met het land. Op een gegeven moment ontstond er een inflatie van bijna 4500%. Zimbabwe gaf de schuld hiervan aan hun voormalige bezetters en probeerde geld te krijgen uit China. Dat lukte, maar nog steeds is het een grote chaos in Zimbabwe.



Ligging
De exotische planten en fascinerende dierenwereld van Zimbabwe maakt het echt de moeite waard om een kijkje te nemen. Het land ligt net boven Zuid-Afrika en is erg warm en droog. Dit komt omdat het hooggelegen is en niet grenst aan oceanen. Zimbabwe ligt hoog omdat de ruggegraat van een bergrug het land vormt. Een kwart van de totale oppervlakte ligt dan ook tussen de 1200 en 1500 meter. Daarom kom je ook vaak grassteppevegetaties tegen. Dat betekent niet dat er geen bossen zijn, want ook die kom je tegen in Zimbabwe.


Nationale parken
De elf nationale parken zijn eigenlijk de belangrijkste bezienswaardigheden en nemen dertien procent van het land in. Hier vind je niet alleen leeuwen, buffels, olifanten, neushoorns en luipaarden, maar je kunt er ook giraffen, elanden, zebra's, waterbokken en krokodillen tegenkomen. De Engelsen hebben in deze parken een enorme slachtpartij aangericht, maar hebben dit gelukkig ook weer door allerlei projecten hersteld.


De wildparken zijn eigenlijk gesticht omdat de gebieden niet geschikt waren voor . Door de droogte was er daarom niet veel wild in de parken. Maar toen er bronnen werden geslagen ontstonden er drinkplaatsen. Dit zorgde ervoor dat er veel wild naar de parken trok.



Jacht
De helft van de wildparken is gereserveerd voor de jacht. Dus als je als toerist een buffel wil neerschieten dan is dat mogelijk. Dat klinkt zielig, maar eigenlijk komt het nooit voor. Het kost namelijk 10.000 dollar per buffel. Omdat dit niet te betalen is, blijft het aantal dieren hoog genoeg. Er is een speciale groep ecologen die de buffelstand nauwlettend in de gaten houdt.


Victoria-watervallen
De Victoria-watervallen mag je niet missen als je in Zimbabwe bent. Deze watervallen staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco en zijn maar liefst 1700 meter breed. Het water valt vervolgens ruim honderd meter naar beneden. Dit zorgt ervoor dat direct naast de watervallen een tropisch bos is ontstaan. Omdat dit bos constant besproeid wordt met water kunnen er veel plantensoorten groeien en zijn er veel speciale diersoorten.


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl