FANtv-nl-logo-mobile

Israël, een paradijs van culturen

 

Israël is een paradijs op het gebied van cultuur. In dit land komen maar liefst drie wereldreligies samen: het jodendom, het christendom en de islam.

Ondanks alle enge verhalen die je over Israël op televisie hoort, is het toch een erg mooi vakantieland. Je kunt er in de winter bijvoorbeeld goed skiën, maar door de ligging aan de Middellandse- en de Rode Zee is het land ook uitermate geschikt om te zeilen, surfen en te duiken.

Geografie 
Israël bestaat voor tachtig procent uit bergen en woestijnen en heeft een Middellandse Zee-klimaat. Dat betekent hete en droge zomers en 's winters erg veel regen. Omdat Israël erg langgerekt is, is het zuiden van het land veel warmer en droger. Israël hoort eigenlijk bij Azië, maar qua klimaat zou het veel beter Afrika passen.


Dode Zee en Eilat 
De Dode Zee ligt ver van het onrustige gebied in het zuiden van Israël. Deze zee ligt op het laagste punt van de wereld en staat bekend om het hoge zoutgehalte (maar liefst dertig procent), waardoor je blijft drijven als je in het water ligt. Ook zou het water een helende werking hebben. Dichtbij vind je het vakantieparadijs Eilat. Het wordt hier in de zomer ruim veertig graden en je kunt er duiken, surfen, zeilen, op het strand liggen, noem maar op. Als je wilt kun je zelfs zwemmen met dolfijnen. Deze dolfijnen zwemmen gewoon in de zee, maar komen steeds naar een speciale plek omdat ze het leuk vinden om met mensen te zwemmen.Drijven in de dode zee


Jeruzalem 
Naast het zonnige Eilat in het uiterste zuiden van het land zijn de steden Jeruzalem en Tel Aviv grote toeristische trekpleisters. Iedereen heeft namelijk wel eens gehoord van de Klaagmuur in Jeruzalem waar Joden uit alle windstreken naar toe komen om te bidden of te rouwen. Dit is de meest heilige plaats van alle Joodse plaatsen in de stad. Tijdens het bidden stoppen de Joodse gelovigen briefjes in de muur waarop ze hun wensen of gebeden schrijven.


Een andere heel bekende plek in Jeruzalem is de Tempelberg. Dit is na Mekka en Medina de heiligste plaats voor Moslims. Op deze berg staat de beroemde Al-Aksa Moskee. Volgens de legende staat de Rotskoepel precies op de plek waar de profeet Mohammed ten hemel is opgestegen en waar Abraham zijn zoon Isaak wilde offeren. Wist je trouwens dat het dorpje Bethlehem ook heel dicht in de buurt ligt?De Rotskoepel staat precies op de plek waar Mohammed ten hemel is gestegen


Galilea 
Zoek je natuur? Dan moet je naar het gebied Galilea in het noorden van Israël. Hier vind je niet alleen mooie bergen, schitterend groene velden en speciale diersoorten, er zijn ook veel belangrijke plaatsen voor Christenen en Joden. In Nazareth zou bijvoorbeeld Jezus zijn jeugd doorgebracht hebben. In de grootste kerk van het Midden-Oosten, de Basiliek van Maria-Boodschap, vertelde aartsengel Gabriel aan Maria dat ze het leven zou schenken aan Jezus. Aan het einde van de markt van Nazareth ligt de Synagoge Kerk. Daar zou Jezus later de profetie van Jesajah gelezen hebben.


Reisadvies 
Door al deze bezienswaardigheden zou je bijna vergeten dat er veel oorlogen in dit land hebben gewoed. Hierdoor is het toerisme erg teruggevallen. Maar op dit moment is het rustig in Israël en is het toerisme weer aan het groeien. Dat neemt niet weg dat je nog steeds goed moet oppassen als je naar Israël op vakantie gaat. Vooral reizen naar de Gaza-strook en Palestijnse gebieden kun je beter niet maken. Kijk voor actuele reisadviezen op de site van het Ministerie voor Buitenlandse Zaken.


 

 

Vergelijkbare artikelen