Bali: Het eiland der goden
Bali neemt in Indonesië een aparte plaats in. De Hindoe-cultuur is overal terug te vinden op dit eiland dat rijk is aan natuur en cultuur.
Wie Bali bezoekt merkt meteen de verschillen met de rest van Indonesië voor wat betreft cultuur en geschiedenis. Bali is het enige eiland in de Gordel van de Smaragd waar de Islam niet of nauwelijks is doorgedrongen. Vroeger was het eiland een toevluchtsoord voor de van Java verdreven Hindoe-elite, en vandaag de dag overheerst die Hindoeïstische cultuur nog steeds, aangepast aan de specifieke Balinese omstandigheden. Bali wordt hierdoor wel Het Eiland Der Goden genoemd.
Bali is eigenlijk Indonesië in het klein. In een oppervlakte die nauwelijks groter is dan onze provincie Noord-Brabant vindt je bergen, bossen, vulkanen, ravijnen, schitterende stranden, tempels en rijstvelden.
In het vruchtbare zuiden wordt werkelijk bijna iedere centimeter benut voor landbouw. Waar de bebouwing ophoudt beginnen de velden met rijst, cacao, koffie en tropische vruchten. Het noordelijke gedeelte van het eiland wordt gedomineerd door hoge bergen waarin rivieren diepe ravijnen in hebben uitgesleten. Hoogtepunt vormt de meer dan 3 kilometer hoge vulkaan Gunung Agung.
Om het eiland wonen ongeveer drie en een half miljoen mensen, waarvan de meeste in het zuidelijke gedeelte. Bali is een relatief rijk deel van Indonesië door de vruchtbaarheid van de bodem en uiteraard door het toerisme.
Kunst en cultuur
De Balinezen verschillen in veel opzichten van hun landgenoten, vooral omdat ze bijna allemaal Hindoe zijn. Balinezen zijn uitbundiger, kleurrijker en minder ingetogen dan bijvoorbeeld de Javanen. Muziek en dans maken een belangrijk deel uit van de cultuur en het dagelijks leven op het eiland. Balinezen zijn ook zeer kunstzinnig. Overal op het eiland tref je sculpturen, houtsnijwerk en schilderijen aan.
De Balinezen beleven hun godsdienst zeer intensief. De kans dat je een religieuze prosessie tegenkomt is dan ook zeer groot. Het hele eiland is bezaaid met fraaie tempels waar dagelijks offers worden gebracht aan de goden.
Natuurschoon
De Baturkrater in het noorden is één van de grootste kraters ter wereld. Een derde van de krater bestaat uit het Baturmeer dat de vorm heeft van een halve maan en op sommige plekken wel negentig meter diep is. Vanuit het dorp Kelisan kun je met een motorboot een rondvaart op het meer maken, en vanuit het dorpje Penolokan kun je tijdens een vier uur durende wandeling de boven het dorp gelegen Gunung Abang vulkaan beklimmen.
In het zuiden van het eiland ligt het volledig uit een kalkstenen berg gesneden culturele park Garuda Wisnu Kencana. Hier zijn enorme beelden te zien van de Hindoegoden Vishnu en Garuda.
Balinees houtsnijwerk
Het Balinese houtsnijwerk is over de hele wereld beroemd, maar er is een duidelijk verschil in kwaliteit. Die is vooral afhankelijk van waar je het vandaan haalt.
De prularia die op het strand wordt aangeboden is vaak goedkope massaproductie. Er zijn echter ook dorpjes waar werkelijk iedereen zich lijkt te hebben bekwaamd in deze vorm van kunst en nijverheid. Je kunt de kunstenaars aan het werk zien, en hier is de kwaliteit van het snijwerk een stuk hoger. Hun werkwijze is zeer arbeidsintensief en afhankelijk van de grootte van het object kan er tot maanden werk in zitten. De afbeeldingen hebben over het algemeen een religieus karakter, hoewel bloemen en dieren ook favoriete onderwerpen zijn.
Balinese dansen en maskers
Nog beroemder dan het houtsnijwerk zijn de Balinese dansen. Balinese dans en drama wordt gebruikt om de toewijding naar de goden te uiten. Ook is het al sinds tijden een middel om nieuwe generaties Balinezen te doen doordringen van de eeuwenoude waarden. De Barong is een dans die gaat over de eeuwige strijd van het goede en het kwade van de mens.
Een andere bekende dans uit Bali is de Legong. Deze wordt uitgevoerd door jonge meisjes die in kostuums een sierlijke dans maken met hoofd-, oog-, hand- en vingerbewegingen
De maskers die worden gebruikt tijdens de traditionele dansen worden handgemaakt. Van begin tot eind duurt het maken van een masker 40 uur. Wat dat betreft is de prijs van zo'n 45 euro niet hoog te noemen. Het maken van de maskers is net als het houtsnijden op Bali een traditioneel ambacht. De kunst is om ze zo te maken dat ze ook echt gaan leven als ze gedragen worden. Eigenlijk is niet alleen het maken van de maskers een kunst, maar ook het dragen er van.
Het hanengevecht
Het meest geliefde volksvermaak is het hanengevecht. Aan de poten van de hanen worden messen gebonden waarna ze elkaar op leven en dood bevechten. In Nederland zou zoiets niet door de beugel kunnen, maar op Bali is het een traditie met een religieus tintje. Het gevecht vindt plaats ter gelegenheid van reinigingsceremoniën die het dorp moeten zuiveren van kwade magische invloeden, maar daarnaast vormt het ook een gokspel waaraan bijna alle mannen meedoen.
Offers voor de goden
Het maken van offers voor de goden is een belangrijke traditie. De vrouwen zijn een groot deel van de dag bezig met het maken van deze offers die vaak bestaan uit gevouwen bladeren met wat rijst en vruchten of bloemen en wierook.
Als ze klaar zijn worden de offers bijgezet in één van de vele altaren of tempels. De tempels zijn ook toegankelijk voor toeristen, maar je moet daarvoor wel gepast gekleed zijn. Korte mouwen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan, en het is verplicht een sarong of tempelshawl te dragen uit respect voor de goden. Deze shawls kun je vaak bij de ingang lenen. Offers worden niet alleen in tempels gebracht, maar winkeleigenaren leggen soms ook offers op de stoep omdat dat goed zou zijn voor de handel. Pas dus goed op tijdens het winkelen, want het is erg onbeleefd om er zomaar overheen te lopen.
Balinese schilderkunst
Creativiteit is een tweede natuur voor de Balinees. De mooiste voorbeelden van de Balinese schilderkunst zijn terug te vinden in de musea van Ubud, het culturele centrum van Bali. Dit dorpje heeft een schitterende ligging omgeven door rijstvelden en tropische begroeiing. De kunstwerken die je hier aantreft zijn van hoge kwaliteit.
Strand en surfen
Op de stranden van Kuta vind je veel surfers. Vooral Australiërs komen speciaal voor de hoge golven naar Bali. Dit gebied is,samen met het dorp Sanur, het meest toeristische deel van Bali. Zijn het in Sanur vooral gezinnen met kinderen die hun vakantie vieren, Kuta is meer een jongerenoord. Het centrum van Kuta is druk en levendig met veel verkeer, ontelbare winkels, restaurants en bars. Het avond- en nachtleven van Kuta is hectisch en gevarieerd. Overdag is het brede zandstrand van Kuta Beach DE plek om elkaar te ontmoeten. De zee is bij Kuta niet echt geschikt om te zwemmen want de stroming is gevaarlijk en de branding zeer heftig. Maar dat maakt Kuta wel tot een geliefde plek bij surfers.
Voor je inkopen hoef je niet het dorp in, want alles wordt op het strand aangeboden. Van hapjes en drankjes tot zonnebrillen, kleding en massages. Zonsondergang bij Kuta Beach is een ervaring om nooit te vergeten. Maar niet alleen de zonsondergang is onvergetelijk, je zult ogen en oren te kort komen om alle cultuur en natuur in je op te nemen, en de vriendelijkheid van de Balinezen zal je nog heimwee bezorgen als je weer thuis bent.
Websites die reizen naar Bali aanbieden:
Kijk daarvoor bij de beste reissites.