FANtv-nl-logo-mobile

Turkije: Europa en Azië

Sinds de tweede helft van de jaren '80 kiezen steeds meer mensen Turkije als vakantieland. Zon, zee, strand en de relatief goedkope prijzen maken Turkije steeds populairder.

Bekende bestemmingen in Turkije zijn onder andere Bodrum, Alanya, Antalya, Marmaris en natuurlijk de stad Istanbul, gelegen op de grens tussen Europa en Azië.

Naast zon, zee en strand is er echter meer te doen in Turkije. De mooie natuur, wintersport en de historische bezienswaardigheden zijn ook een reden om het Europese en Aziatische land te bezoeken. In Turkije zijn onder andere overblijfselen van Griekse en Romeinse steden uit de Oudheid, maar ook moskeeën uit het Osmaanse Rijk te vinden.

Natuur
Witte kalkterrassen, zoutwoestijnen, tufsteenlandschap en beboste bergen zorgen voor een zeer divers en prachtige natuur. Langs de kust is Turkije overwegend groen en in de binnenlanden bepalen hoge bergen het landschap. Dit heeft enorme verschillen in klimaat tot gevolg. In het oosten kan de temperatuur in de winter dalen tot -40 °C en ligt er ongeveer 120 dagen van het jaar sneeuw. De Egeïsche kuststreken kennen zachte, regenachtige winters en hebben zomertemperaturen van rond de 35 °C. De meeste regen valt langs de Zwarte-Zeekust.


Eten
De Turkse keuken is het resultaat van de rijke geschiedenis van dit land. Het eten neemt een belangrijke sociale plaats in het leven van de Turken in. Vooral de avondmaaltijd met alle familieleden aan tafel is een heel belangrijke sociale gebeurtenis.

Tijdens je vakantie in Turkije zul je vaak het broodje kebab tegenkomen, maar de Turkse keuken biedt meer. De Turkse keuken kent circa veertig recepten voor aubergine en yoghurt wordt vaak gebruikt als garnituur bij hoofdgerechten. Ingemaakte groenten in het zuur en diverse smaken “feta” kom je ook vaak tegen. De nationale drank in Turkije is thee.

Gastvrij
Turken zijn gastvij en vriendelijk. Ze staan verder bekend als handelaren. De Turken in toeristische gebieden spreken redelijk Engels of Duits. De bevolking bestaat grotendeels uit Turkse moslims. Een minderheid vormen de koerden in het Oosten.

Istanbul
Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee verschillende continenten ligt, namelijk in Europa en Azië. Invloeden uit het westerse Europa worden gecombineerd met invloeden uit Azië. Istanbul bestaat uit drukke straten met veel verkeer, restaurantjes, veel mondaine winkels, oude Turkse badhuizen, moskeeën en drukke bazaars waar Turkse thee, kruiden en tapijten worden verkocht.

Tussen de twee delen van de stad ligt de Bosporus, één van de drukste waterwegen, die de Middellandse zee met de Zwarte Zee verbindt. Door de strategische ligging tussen oost en west is Istanbul altijd een belangrijke handelsstad geweest. Je merkt weinig verschil tussen de Aziatische en de Europese kant van de stad. Het hart van de stad ligt in Europa, waar ook de belangrijkste bezienswaardigheden liggen. De Blauwe Moskee is één van de grootste moskeeën van de stad en ligt recht tegenover de Aya Sofia moskee.Geschiedenis
In 1453 veroverden de Turken Constantinopel. Deze stad, voortaan Istanbul, werd de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk kende zijn bloeitijd in de zestiende eeuw. Daarna trad het verval langzaam in.

In de Eerste Wereldoorlog sloot Turkije zich aan bij Duitsland. Nadat Duitsland kapituleerde, werd Turkije opgedeeld in verschillende invloedssferen. Het werd vastgelegd in het verdrag van Sèvres, waarbij Istanbul onder internationale controle werd gesteld.

Een jonge vrijheidsstrijder, Mustafa Kemal, verzette zich hevig tegen deze onderwerping en begon een onafhankelijkheidsoorlog. De slag bij Izmir in 1922 was een belangrijke overwinning voor Kemal, die na de bevrijding van het land aan de wederopbouw begon. Hij voerde omvangrijke hervormingen in en wilde een modern Turkije. Hierdoor werd hij ook wel Atatürk genoemd (vader van alle Turken).

Vergelijkbare artikelen