FANtv-nl-logo-mobile

Weekendje weg: Leipzig

Leipzig is na Berlijn de grootste stad in de voormalige DDR. Het is vanouds een belangrijke handelsstad en het centrum van de boekdrukkunst. De Duitse nationale bibliotheek is hier dan ook gevestigd.

De eerste lange-afstandsspoorbaan in Duitsland liep tussen Leipzig en Dresden.

Leipzig wil het economische en verkeerscentrum worden van Midden- Duitsland. Oorspronkelijk is het de stad van de koffiehuizen. Het oudste koffiehuis van Duitsland, Zum Arabischen Coffe Baum, is zeker het bezoeken waard. 

In Leipzig vonden belangrijke historische gebeurtenissen plaats. In 1813 werd hier Napoleon verslagen bij de volkerenslag. Honderd jaar later werd ter gelegenheid van deze slag het 91 meter hoge Völkerschlachtdenkmal opgericht. Ook de vreedzame revolutie van 1989 begon in Leipzig.

Lopen
Vanaf 1990 wordt de restauratie van het historische centrum voortvarend aangepakt. In 1997 opende de stad het vernieuwde centraal station. Met een oppervlakte van 12 voetbalvelden is het één van de grootste kopstations in Europa.

Het station is slechts twee stappen verwijderd van het historische hart van de stad. Ondanks de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog zijn er nog veel historische gebouwen te zien. Binnen de stadsring is alles te voet makkelijk te bereiken.

De stad kent mooie winkelstraten en veel terrassen. Het stadsleven vindt voor een groot deel plaats in de hallen van stilgelegde fabrieken, in leegstaande villa's langs stadsparken en vooral op en rond de gangen van de Messehäuser.

Historisch Leipzig
Leipzig kent veel verschillende bezienswaardigheden. Zo vind je in het hart van historisch Leipzig het moderne gebouw van het Museum der Beeldende Kunst. De Augustusplatz, het voormalige Karl-Marx-Platz, is een van de grootste stadspleinen van Europa. Specks Hof is een typisch Leipzigs Messehaus.

Aan het grote autovrije marktplein ligt één van de indrukwekkendste renaissance gebouwen van Duitsland: het Oude Raadhuis. Centraal gelegen en omgeven door historische gebouwen vormt het marktplein het decor voor de vele jaarmarkten en feesten.

Als je Leipzig bezoekt dan zal je de Thomaskerk en het standbeeld van Johann Sebastian Bach zeker op je weg vinden. De beroemde muziekmeester van de stad werkte en leefde 27 jaar in en om de Thomaskerk. Tegenover de Thomaskerk ligt het Bachmuseum.

Tags: stedentrips, Duitsland