FANtv-nl-logo-mobile

York. Een originele stedentip

Als je een weekendje weg wilt en je gaat liever niet naar de overbekende steden, zoals Londen, Parijs of Milaan dan is York een goed alternatief.

Geschiedenis
York is één van de mooiste historische steden van Engeland en de omgeving spreekt tot de verbeelding. De stad ligt in het graafschap Yorkshire in het noorden van Engeland. York heeft een rijk verleden van meer dan 2000 jaar oud. Archeologen hebben in deze omgeving de overblijfselen van de Vikingen ontdekt. Het mooie York heeft ongeveer 150.000 inwoners en ligt aan de rivier de Ouse.

De omgeving kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan landschappen: zacht glooiend akkerbouwgebied, ruig en rotsachtig berglandschap, steile klippen aan zee, kabbelende beekjes, drukke industriesteden en schilderachtige dorpjes.

Omgeving
In Yorkshire heb je twee grote nationale parken: Yorkshire Dales in het westen en North York Moors in het noorden. In de dalen en valleien staan nog middeleeuwse burchten en landhuizen in vele bouwstijlen en abdij ruïnes die dateren uit het kloosterleven uit de 12e eeuw.


Bezienswaardigheden
In York zelf staat de grootste kathedraal van Noord-Europa, de Minster. Het gebouw is vooral beroemd om haar prachtige glas-in-lood ramen. Het oude stadscentrum is nog ommuurd en telt vier stadspoorten. Een aanrader is om een wandeling te maken over deze stadsmuren. Deze duurt al snel twee uur en onderweg kom je langs maar liefst 45 torens.

Naast de wandeling over de stadsmuren, kun je nog meer bezichtigen te voet. Via de site van Visit York kun je de routes downloaden. Er zijn mooie wandelingen naar de ruïnes van Scarborough Castle en Fountains Abbey. Ook staat York bekend om haar spookwandelingen. Dit zijn avondwandelingen met als spoken. Verschillende organisaties organiseren een dergelijke tour.

Een andere attractie is het National Railway Museum. Het museum is het grootste van Europa. York was de eerste stad van Noord-Engeland met een treinstation. In het museum staan ongeveer 100 machines van oude stoomlocomotieven tot de meest eigenaardige treinen.

Heb je nog niet genoeg van de omgeving gezien? Stap dan op de historische stoomtrein voor een treinreis door de North York Moors, Whitby en Scarborough. Of een boottocht over de rivier Ouse waar je een mooi overzicht hebt over de stad. De tocht duurt een uur en onderweg krijg je de nodige informatie.

Tot slot is er niet alleen geschiedenis wat de klok slaat. York is juist een stad met een mix van historie, natuur maar ook kun je er prima winkelen, lekker eten in de vele restaurants of een Engelse pint drinken in de pub.

Vervoer
Enthousiast geworden en wil je ook naar York? De stad is vanuit Nederland goed bereikbaar. Je kunt ervoor kiezen om een mini-cruise te maken vanaf Rotterdam. Met het vliegtuig vlieg je in 50 minuten van Amsterdam naar Leeds Bradford International Airport.

Kijk voor voordelige trips naar York bij de Stedentrips

 

 

Tags: engeland, stedentrips