FANtv-nl-logo-mobile

Archeon. Een reis in de geschiedenis

 Een dagje terug naar het verleden, naar de steentijd, de Romeinse tijd of de middeleeuwen? Dat kan in het Archeon in Alphen aan de Rijn.

Het Archeon is een themapark waar de bovenstaande drie tijdperken weer tot leven komen. Letterlijk, want het is geen saaie expositie van oude 'rommel' in een virtine, maar zo exact mogelijk nagebouwde nederzettingen uit die tijd waar geleefd en gewerkt werd.

Je vindt er meer dan 40 gebouwen zoals poorten, bruggen, een herberg, hutten, tempels, gildewoningen, boerderijen en een klooster. Al deze gebouwen zijn op ware grootte gereconstrueerd aan de hand van archeologische vondsten. En al deze gebouwen worden bewoond en gebruikt! De bewoners laten de geschiedenis op zeer authentieke wijze herleven en geven je uitleg en beantwoorden je vragen. 

Het prehistorische gedeelte is gebaseerd op een Mesolithisch jachtkamp waarvan overblijfselen bij Bergummermeer in Friesland zijn gevonden. De nederzettingen van de eerste boeren zijn op basis van vondsten in Geleen nagebouwd. Ook de Romeinse stad is opgebouwd uit reconstructies op basis van opgraavingsresultaten uit het hele land.

Zo is het badhuis een replica van de Thermen in Heerlen. Van hoe men in de middeleeuwen woonde en werkte is meer bekend. Alle locaties in dit deel van het park zijn degelijke kopieën van gebouwen die ooit in ons land stonden.

Iedere dag is er een speciaal dagprogramma met allerlei shows en demonstraties. Daarnaast zijn er allerlei leuke en interessante dingen te doen zoals het namaken van historische voorwerpen, vlot- en kanovaren, kalligraferen, en boogschieten. In de middag is er een Romeinse offerceremonie waarna de dag wordt afgesloten met een spectaculair gladiatorengevecht. Gedurende het seizoen zijn er vele thema-evenementen zoals een Romeins festival, een Vikingweekend, een Westernweekend en riddertoernooien.

Het leuke is dat je niet alleen hoeft toe te kijken, maar ook mee mag doen. Hiervoor zijn tal van activiteiten opgezet, en je kunt je bijvoorbeeld laten  aderlaten bij de chirurgijn (ai!). Lunchen kun je in een middeleeuws klooster of in een Romeinse herberg. Je krijgt daar natuurlijk geen hamburgers, maar klassieke spijzen. En aan het eind van de dag staat voor iedereen een Middeleeuwse Spijspot klaar. Onder de maaltijd wordt je vermaakt met dansen, liederen en fratsen.

Alle informatie over het Archeon vind je op www.archeon.nl

 

Tags: attractiepark, Zuid Holland, museum

Vergelijkbare artikelen