FANtv-nl-logo-mobile

Weekendje weg: Middelburg

Middelburg is een moderne stad met een rijke geschiedenis. De stad ligt in de provincie Zeeland. De stad wordt in tweeën gesplitst door het Kanaal door Walcheren.

De hoofdstad van Zeeland is al voor het midden van de 9e eeuw ontstaan. In de twaalfde eeuw werd een abdij gesticht. Deze bestaat uit onder meer twee kerken, de 14e eeuwse Koorkerk en de 15e eeuwse Nieuwe Kerk. Het Abdijcomplex huisvest tegenwoordig onder meer het Provinciehuis en het Zeeuws Museum.

De bouw van de Middelburgse abdij zorgde ervoor dat Middelburg de belangrijkste stad van Zeeland werd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de binnenstad van Middelburg zwaar beschadigd door Duitse en geallieerde bombardementen. Veel van de oude gebouwen zijn na de oorlog gerestaureerd.

Historie
Om een mooi beeld van de stad te krijgen, moet je een bezoek brengen aan de Nieuwe Kerk met de 89 meter hoge toren. Deze kerktoren staat ook wel bekend als de Lange Jan en staat symbool voor Middelburg. De toren heeft maar liefst 207 treden, maar de klim is zeker de moeite waard. Het uitzicht is namelijk prachtig.

Ook vanaf het water kun je de stad bekijken. Je kunt met een rondvaartboot door de oude grachten van Middelburg. Aan de grachten staan oude gebouwen en pakhuizen die stammen uit de tijd van de VOC.  Middelburg was in het verleden de tweede VOC-stad na Amsterdam. Dit heeft grote invloed gehad op de Middelburgse architectuur.

Ook te voet kun je deze historische stad ontdekken. Middelburg heeft prachtige oude straatjes, steegjes, poortjes en in de binnenstad zijn vele monumenten te vinden. Na een wandeling door Middelburg kun je genieten van een drankje op de vele terrassen. De binnenstad heeft ook talrijke winkels, cafés en restaurants.

Musea
Middelburg heeft ook enkele musea zoals het Zeeuws Museum, het Zeeuws Archief en binnenkort het voetbalmuseum. In het noorden van het stadscentrum ligt het Miniatuur Walcheren, vergelijkbaar met Madurodam, waar Walcherse gebouwen op een schaal van 1:20 zijn nagebouwd.

Kijk bij de Stedentrips voor een goedkope overnachting in Middelburg en maak van het bezoek een korte vakantie.

Tags: stedentrips, Zeeland,

© FANtv.nl