FANtv-nl-logo-mobile

Weekendje weg: Napels

Gesticht in de tijd van de oude Grieken als Neapolis, wat nieuwe stad betekent, groeide Napels in de middeleeuwen uit tot de grootste stad van Europa. Tegenwoordig is er veel veranderd.

Napels kampt met de problemen van een echte grote stad; werkeloosheid, criminaliteit en vervuiling. Vanaf het vliegveld beland je in een complete Italiaanse chaos: honderden smalle straatjes met toeterende scooters en auto's. Napels: het is even wennen, maar als je door de drukte en viezigheid heen kijkt, ontdek je een prachtige historische stad waar je volop kunt shoppen, van de zon genieten, heerlijk eten en proeven van het echte Italiaanse leven. Bovendien is Napels een ideale uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen. Kijk bij de Stedentrips voor interessante aanbiedingen.

Napels is tegenwoordig de derde grootste stad van Italië en de grootste stad van de Mezzogiorno (Zuid-Italië) met ruim drie miljoen inwoners. De stad strekt zich uit langs de kust en vanaf het water zie je de vulkaan Vesuvius met aan de voet de ruines van Pompei en Ercolano. Napels is verdeeld in verschillende quartieri, wijken, met ieder een eigen karakter. 

Quartieri Spagnoli
Zo kun je de lange historie van de stad het beste terugzien in Spaccanapoli en Quartieri Spagnoli. Wandel door de smalle straten, terwijl waterdruppels van de was aan één van de vele balkonnetjes boven op je hoofd druppelt. Rust uit op één van de knusse pleintjes, zoals Piazza del Gesù Nuovo of Piazza Bellini. Op deze pleintjes vind je verschillende restaurantjes met gezellige terrassen. In een zijstraat van de Via Tribunali kun je afdalen naar Napoli Sotterranea, de onderwereld van Napels dat bestaat uit een labyrint van tunnels, waterreservoirs, voorraadkelders, rioolgangen en grotten, uitgehakt door de Romeinen en de Grieken. Het lavatufsteen werd gebruikt om huizen van te bouwen en het gangenstelsel als vuilstortplaats.

Genoeg te zien
Naast het historische centrum kent Napels nog een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Breng zeker een bezoek aan het Castel Nuovo uit 1279 dat in de haven ligt en ooit als belangrijk fort diende in de verdediging van de kust. Vlakbij ligt het Pallazo Reale gebouwd rond 1600 waar een tuin en schilderijenverzameling te zien is. Krijg je niet genoeg van de geschiedenis breng dan een bezoek aan het Museo Archeologico Nazionale, waar je archeologische schatten uit Pompei en Ercolano kunt bezichtigen.

Heb je even genoeg van de drukke stad? Wandel dan naar Capodimonte. Daar vind je een stadspark waar de Napolitanen joggen en picknicken. Ook staat er het Palazzo Reale di Capodimonte waar het Museo e Galleria di Capodimonte in is gehuisvest is. In het museum wordt een enorme kunstcollectie tentoongesteld met onder meer schilderijen van Botticelli en Caravaggio. 

Shoppen
Shoppen kun je het beste doen op de Via Toledo. Let in de winkelstraat Via Toledo ook op de Galleria Umberto I, een 19e eeuwse winkelgalerij met een prachtige glazen dakconstructie. In de wijk Chaia vind je de meer chique winkels van bekende Italiaanse ontwerpers. Wil je even uitpuffen, plof dan neer bij Gambrinus, het oudste café van de stad, aan het einde van de Via Chaia, waar je het beste kunt genieten van een echte Italiaanse espresso.

In de omgeving

Pompei 
Pompei is de grootste toeristische trekpleister van Italië. Niet onbegrijpelijk, want deze bijzondere stad laat zien hoe er in de oudheid werd geleefd. 79 na Chr. werd de stad bij een uitbarsting van de Vesuvius bedolven onder een zes meter dikke laag van puin en as. Pompei werd pas in de 17e eeuw herontdekt en nu nog steeds worden er in de hele omgeving opgravingen gedaan. Je vindt er vele pleinen en straten met huizen, winkels en palazzi versierd met fresco's, beelden en mozaïeken. Indrukwekkend zijn de gipsafgietsels van de bewoners die tijdens hun dagelijkse bezigheden werden overvallen door de uitbarsting. De top van de Vesuvius is ook de moeite waard, vanaf Pompei rijden er busjes.

Capri, Ischia en Procida
Voor de kust van Napels liggen drie verschillende eilanden met ieder een eigen karakter en dus voor ieder wat wils. Wil je weten hoe de Italiaanse jetset vakantie viert? Vaar dan met de boot naar het luxueuze Capri. Ben je op zoek naar rust? Reis dan af naar het kleinste eiland van de drie, Procida. Ischia is het grootste eiland van de drie en heeft prachtige stranden. Vanaf de Castel Nuovo vertrekken regelmatig boten naar de verschillende eilanden. 

De Amalfikust 
Deze vijftig kilometer lange kustlijn strekt zich uit van Sorrento tot Salerno en wordt ook wel de mooiste kust van Europa genoemd. Breng een bezoek aan één van de prachtige stadjes, zoals Positano of Ravello, of één van de strandjes. Vanaf de kustwegen Strada Statale zijn de uitzichten op de kust spectaculair.

 

Tags: stedentrips, italie

© FANtv.nl