FANtv-nl-logo-mobile

WK wielrennen in Salzburg

Salzburg staat eind september in het teken van het WK Wielrennen. Deze stad heeft echter meer te bieden dan alleen dit grote sportevenement.


De Mirabellplatz en de Staatsbrücke in het hart van de Mozartstad vormen het startdecor van zowel de tijdrit als de wegwedstrijd van het WK Wielrennen. Tussen de Festungsberg, Mönchsberg en de Kapuzinerberg zullen wielerliefhebbers in de directe omgeving bijna alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad vinden.


Op minder dan vijf minuten lopen liggen aan de linkerkant van het oude centrum de Getreidegasse met het geboortehuis van Mozart, de Residenz, de Dom en de Festungsbahn. Aan de rechterkant van de Salzach zijn het Schloss Mirabel met zijn prachtige tuinen, het Mozarteum, Mozarts woonhuis aan de Makartplatz en het Kapucijnenklooster een bezoek waard.

Het parcours gaat door de Paris-Lodron-Straße en de Stelzhamerstraße naar de Sterneckstraße, waarna het naar links afbuigt door de Linzer Bundesstraße. De Linzer Bundesstraße loopt de stad uit richting Mayrwies. Hier in de buurt bevinden zich twee restaurants met een bijzonder karakter. Met een fraaie ligging aan de oude Ischler Bahnstrasse bevindt zich in Söllheim restaurant Pfefferschiff. Rechts daarvan vind men in Berggasthof Dax Lueg rust en gezelligheid. Bovendien is er bij zonnig weer een prachtig uitzicht over de stad Salzburg, het Salzburger Seenland en de bergen ten zuiden van Salzburg.


In Oberesch loopt het parcours voor de wegwedstrijd naar links, terwijl het parcours voor de tijdrit datzelfde doet bij Mayrwies. In Hallwang komen beiden weer bij elkaar. Van hier uit gaat het omlaag naar Tiefenbach en aansluitend over een helling van 15 procent omhoog naar Elixhausen. Tijdens de wegwedstrijd gaat het na Elixhausen weer terug richting Salzburg, terwijl het tijdritparcours verder het Salzburger Seenland in gaat richting Obertrum.

Terwijl de dames na 2,3 kilometer Seenland al weer omdraaien, gaan de heren onder de 23 jaar door tot Obertrum voordat zij aan de terugtocht richting Salzburg beginnen. Het parcours voor de tijdrit van de heren gaat nog verder rechtdoor tot boven de Obertrumer See en dan naar Mattsee aan het gelijknamige meer.


In het centrum van dit oude dorp ligt het Kollegiatstift Mattsee, het op twee na oudste klooster van Oostenrijk. Ook de moeite waard zijn hier de kloosterkerk, het kloostermuseum, de Bajuwaren openluchttentoonstelling en een korte wandeling over de Schlossberg, waar men een mooi uitzicht heeft over het merenlandschap.

Bij de tijdrit voor mannen loopt het parcours helemaal om de Obertrumer See, het grootste meer van het Salzburger Seenland, heen. De tijdrit gaat door het dorp Seeham, waar in het openluchtmuseum 'Kugelmühle' met behulp van waterkracht knikkers gemaakt worden. Tevens is dit een van de 17 onderdelen van de Naturerlebnisweg Teufelsgraben.


Het dorpsbeeld van Obertrum, gelegen aan de zuidoever van het meer, wordt bepaald door het gebouw van de in 1601 gestichte bierbrouwerij Sigl. Vandaar uit gaat het parcours via Elixhausen en Lengefelden terug naar Salzburg.


Rechts van het parcours ligt daar de 530 meter hoge Plainberg, waarop de bedevaartskerk Maria Plain zich duidelijk zichtbaar boven de stad verheft. Langs de grote toegangswegen gaat het dan weer terug naar het centrum van de stad.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl