FANtv-nl-logo-mobile

Valencia. Spaanse stad vol contrasten.

Een uitgedroogde rivier omgetoverd tot stadspark, een oude stad met smalle straatjes vol winkeltjes en cafés en een futuristisch complex. Valencia de stad van contrasten.

Valencia is de stad waar de hypermoderne architectuur van de wereldberoemde architect Calatrava zich door het eeuwenoude stadsbeeld slingert en traditionele gerechten en lokale wijnen in hippe gelegenheden worden opgediend. En 356 dagen per jaar zon.

 

 

Valencia, de derde grootste stad van Spanje, ligt aan de monding van de rivier Río Turia in een vruchtbare vlakte, de Huerta ( 'tuin'). De provincie Valencia is dan ook een rijk tuinbouwgebied met plantages van sinaasappelen, katoen, citroenen, olijven, amandelen, granaatappels en witte moerbeibomen voor de zijderupsenteelt. Het mediterrane klimaat van de regio Valencia garandeert 356 zonnige dagen per jaar met hier en daar een zachte bries.

Hierin gedijen gewassen die niet altijd voor de hand liggen. Zoals rijst, dat in deze streek sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw veel verbouwd wordt. De Grieken en Romeinen plantten er wijnstokken en olijfbomen. Deze en de latere Franse en Arabische invloeden maken de Valenciaanse gastronomie van oorsprong een soort fusion-keuken avant-la-lettre.

 

 

Exotische invloeden 
De overheersing door de Moren die er nieuwigheden als exotische specerijen, citroenen en sinaasappels heen brachten, verrijkte de Valenciaanse keuken met allerlei ingrediënten en introduceerde de smaak voor zoetigheden als de turrón. Dit is een soort nougat die verkrijgbaar is in harde en zachte variant.

Paella: voor haar 
In hét Valenciaanse gerecht, de paella, komen veel van deze invloeden bij elkaar. Paella, dat in Valencia enkel 's middags gegeten wordt, is een rijstgerecht dat vaak wordt bereid met vis, schaal- of schelpdieren, maar van oudsher net zo goed vlees of gevogelte kan bevatten. Vrijwel alle lokale ingrediënten kunnen erin verwerkt worden, tot aan inktvisinkt toe.

 

 

In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddaggebeurtenis. Ontstaan in de binnenlanden van Valencia, veranderde de paella van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht in een regionaal symbool. Volgens de overlevering hoort de man dit gerecht voor de vrouw te maken, bij voorkeur op een houtskoolvuur buiten. Paella zou een afkorting zijn van 'para ella' oftewel 'voor haar'. Met een 'cava' erbij is het een ideale lunch voor met z'n tweeën. Een andere, minder romantische verklaring komt uit het Valenciaanse, waar paella pan betekent. De 'toeristenpaella' met erwtjes wordt door puristen als een misdaad beschouwd.

 

 

Vergelijkbare artikelen