FANtv-nl-logo-mobile

Feest in Zweden

Zweden is niet het eerste land waaraan je denkt bij een vakantie. Toch is het zeker de moeite waard om een keer dit Scandinavische land te bezoeken, vooral tijdens Lucia-feest.


Traditiegetrouw staat heel Zweden op 13 december in het teken van Lucia. Lucia is een traditie die gevierd wordt in alle steden, dorpen en huizen. De Zweden vieren het net zo uitbundig als het midzomerfeest en kerst. In elke stad treedt Lucia ´s ochtends vroeg binnen, gekleed in een witte jurk met rood ceintuur en een lichterkroon in het haar.
Met feestelijk gezang kondigt zij symbolisch de terugkeer van het licht aan. Haar zingend gevolg bestaat uit een schare lichtjes en sterren dragende 'maagden' en jongens - en aan het einde van de optocht lopen kleine kabouters met lantaarns. De lichtprocessie door Stockholm wordt met een groot vuurwerk afgerond. Daarnaast worden op deze dag zowel 's ochtends als 's middags in verschillende kerken Lucia-concerten uitgevoerd.


Achtergrond
Tot nu toe is niet precies duidelijk ter ere van wie het Lucia-feest gevierd wordt. Voor de oorsprong van het Lucia feest bestaan twee herkomst verklaringen: Ten eerste de heilige Lucia, die in het jaar 304 na Christus als martelaar in Sicilië gestorven zou zijn en door de katholieken traditioneel op 13 december geëerd wordt.


Ten tweede bestaat een legende van Lucia als de eerste vrouw van Adam, van wie gezegd wordt dat zij contact met de duivel had, waardoor haar kinderen onzichtbare onderaardse wezens werden. Zo is ook het gebruik van het Lucia feest een mix van tradities geworden. Tot op de dag van vandaag heerst de gedachte dat de Lucia-nacht de langste nacht van het jaar is - wat ook volgens de oude kalender tot 1753 het geval was - en het licht langzaam weer zijn intrede doet.Bereikbaarheid
De twee grote steden Stockholm en Gotenburg zijn ook voor korte weekendtrips goed te bereiken vanaf verschillende Duitse en Nederlandse luchthavens met maatschappijen zo als Germanwings, Ryan Air, Lufthansa, SAS en KLM. Voor korte reizen naar Malmö, zuid Zweden en Gotenburg zijn de veerdiensten van de Rederijen Stena Line, TT-Line en Scandlines van toepassing.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl