FANtv-nl-logo-mobile

Weekendje weg: Berlijn

Berlijn is 'booming' met alle ingrediënten voor een spetterende stedentrip. Sight-seeing, winkelen, winkelen, lekker eten en uitgaan; Berlijn heeft het allemaal!

Het meest fascinerende aan de Duitse hoofdstad: is de geschiedenis. Het verhaal achter Berlijn. De Tweede Wereldoorlog, de muur en de verschillen tussen oost en west. Ga ja naar Berlijn verdiep je van te voren even in de geschiedenis, want hoe zat het ook alweer? Op die manier kun je deze interessante stad in een beter perspectief plaatsen. En weet je waarom je de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en een stukje muur moet zien!

 

Op 9 november 1989 werd de muur neergehaald. Tijdens de muur was het contrast tussen Oost en West-Berlijn erg groot. Nu 17 jaar later is het verschil nog steeds zichtbaar. Bedrijven wilden zich tijdens de muur en de periode daarna zich maar al te graag vestigen in het westelijke deel van de stad.

West-Berlijn was in vergelijking met communistisch Oost-Berlijn modern en bereikbaar. 

De afgelopen jaren heeft het oostelijk deel van Berlijn een dusdanige metamorfose ondergaan dat de rollen nu zijn omgedraaid. Vooral rondom de Reichstag (het regeringscentrum van de stad) schieten de architectonische hoogstandjes als paddenstoelen uit de grond. Deze hypermoderne gebouwen staan weer naast de historische monumentale panden. Veel van deze oude gebouwen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar verwoest. De afgelopen jaren leek Berlijn dan ook meer op een bouwput dan een hypermoderne stad.

Veel historische gebouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verwoest worden volledig gestript en ingepakt zodat je alvast ziet, hoe de gebouwen er over enkele jaren uitzien. Bedrijven willen maar al te graag naar dit deel van de stad verkassen. De architectonische hoogstandjes en historische panden vormen ook weer een groot contrast met 'de andere kant' van het oosten; de grauwe betonblokken in de buurt van de Karl Marx Allee.

Deze hoge flatgebouwen stammen nog uit het Sovjettijdperk toen tijdens het communisme de woningnood hoog was. De deprimerende gebouwen werden uit de grond gestampt, de huren waren laag en vaak waren de flatgebouwen eigendom van de staat. Niet alleen flatgebouwen, maar ook kantoorpanden en diverse kaufhofen worden gekenmerkt door deze bouw.

Ga je naar Berlijn zorg dan dat je een hotel in het stadsdeel Mitte (centrum) bemachtigt. Van daar kun je te voet of met de U-bahn (metro) of S-bahn (sneltram) de hele stad doorkruisen. Op elke hoek van de straat zit wel een station en de lijnen gaan om de paar minuten.

Genoeg tijd doorgebracht in stadsdeel Mitte? Dan is het tijd om de buitenwijken te verkennen. Hip zijn Kreuzberg en Prenzlauer Berg. Naast leuke vintage winkeltjes, kun je er ook lekker eten en heerlijk uitgaan en dat tegen allemaal betaalbare prijzen.

TIPS:

  • DDR-museum; zitten in een Trabant en ervaar hoe was om in het 'oosten' te wonen.
  • Neem een dagkaart voor de S- en de U-bahn. Voor ongeveer vijf euro kun je onbeperkt de hele stad doorkruisen.
  • Holocaust-monument in hartje Berlijn - bestaande uit 2711 grijze, rechthoekige pilaren tot 4,7 meter hoog. Het monument is in 2005 onthuld.
  • De omgeving van de Oranienburgerstrasse met leuke winkeltjes en lekkere restaurantjes.

Alle informatie voor een reis naar Berlijn vind je bij de beste sites voor Stedentrips.

 

 

Tags: stedentrips, Duitsland