FANtv-nl-logo-mobile

Tenerife: eiland van de eeuwige lente

Zon, zee en strand. Daar denk je aan bij Tenerife. Maar het eiland biedt meer. Naast stranden, discotheken en bars vind je ook een betoverend landschap.

Tweehonderd meter voor de kust van Afrika ligt het grootste eiland van de Canarische Eilanden: Tenerife. Op dit kleine Spaanse eiland met de grootte van de provincie Drenthe vieren jaarlijks duizenden mensen hun vakantie.

Vulkaaneiland
Van oorsprong is Tenerife een vulkaaneiland en is ongeveer tien miljoen jaar geleden ontstaan als het gevolg van uitbarstingen op de bodem van de oceaan. Door die uitbarstingen zitten er diepe troggen tussen de verschillende Spaanse eilanden. De vulkanen die Tenerife lang geleden schiepen, zijn waarschijnlijk niet meer actief.

Ondanks dat zijn de beroemde 'caldera's' nog steeds het op eiland te vinden. Een caldera is een vulkaan met een ingestorte trechtervormige krater van meer dan twee kilometer. Als dit je interesseert is het zeker de moeite waard om de caldera 'Las Cañadas' te bezoeken. Deze bekendste caldera is door de Spaanse regering uitgeroepen tot nationaal park. In dit park zijn op een gegeven moment nieuwe vulkanen ontstaan. Hieronder valt ook de Pico del Teide (3717 meter), de hoogste berg van Spanje.


Klimaatzones
Deze hoge bergen en vulkanen delen het eiland op in twee klimaatzones. Ten noorden van de Pico del Teide vind je het groene, vochtige gedeelte van Tenerife. Daar groeien onder andere cactussen en palmbomen. Door het subtropische klimaat is het erg groen en lijkt het altijd lente. Door de grote variëteit aan plantensoorten is Tenerife een erg mooi gebied om wandelingen te maken. Ten zuiden van de hoogste berg is het droog en zonnig. Er heerst hier een steppeklimaat, maar toch blijft de temperatuur aangenaam. Dit heeft te maken met de noordoost-passaat 'Alisio'. Deze altijd waaiende wind zorgt ervoor dat de temperatuur niet al te hoog wordt.

In de winter worden er temperaturen van ruim twintig graden Celsius gemeten. In de zomer kan het nog warmer. Dan kunnen in het zuiden temperaturen van meer dan dertig graden gemeten worden. 's Avonds koelt het door de frisse oceaanlucht lekker af en dat is de reden dat veel mensen ervoor kiezen om hun vakantie juist op Tenerife te vieren. Het bekendste strand heet Playa de las Américas en is te vinden aan de zuidkant van het eiland.

 

 

Perra de Presa Canario
In vergelijking met alle plantensoorten zijn er relatief weinig verschillende soorten dieren te vinden op dit Canarische eiland. Bijzondere inheemse soorten zijn de Teidevink, de bruine kanarie en de Canarische torenvalk. Dacht je dat de Canarische eilanden naar die kleine vogeltjes zijn genoemd? Dan heb je het mis. Het is net andersom. De vogels zijn naar de eilanden genoemd.

De naam Canarische eilanden komt van een ander dier: de hond. De Perra de Presa Canario om precies te zijn. Dat is een grote hondensoort die al in de tijd van de Romeinen op het eiland te vinden was. Ook is het mogelijk om dolfijnen te zien rond Tenerife. Vanaf de bekende stranden in het zuiden kun je een dolfijnencruise te maken. Je maakt dan niet alleen kans om dolfijnen te zien, maar je kunt ook bruinvissen of orka's tegenkomen.

Zon, zee en strand
Ben je niet zo'n natuurfreak, ook dan kom je in Tenerife aan je trekken. Door het warme weer en het water is Tenerife een ideale plek om te watersporten. Vooral windsurfen is erg populair. Elk jaar houden de surfprofessionals hun wereldkampioenschappen surfen op het eiland. Ook is het water bij Tenerife uitermate geschikt om te duiken. Houd je wel van water maar wil je niet kopje onder, maak dan een boottocht naar een ander Canarisch eiland of ga naar een waterpretpark.

 

Na een drukke dag surfen, duiken of gewoon bakken op het strand is het tijd om te eten. Dat is in Tenerife geen probleem. Er zijn talloze restaurantjes met vooral vers gevangen vis op de menukaart. Dit alles maakt het Canarische eiland tot een klein vakantieparadijs. Hou er wel rekening mee dat het vooral in het hoogseizoen erg druk is op het eiland.

Kijk voor reisinformatie en voordelige reizen naar Tenerife bij de volgende sites:

Tags: Spanje