FANtv-nl-logo-mobile

Nationale parken van IJsland

IJsland is een prachtig land om te bezoeken. Het kent vier nationale parken. Dit zijn Snaefellsjökull Nationaal Park, Thingvellir, Jökulsárgljúfur National Park en Skaftafell National Park.

Thingvellir
Elk nationaal park heeft iets specials aan te bieden. Thingvellir is een kloof tussen de Amerikaanse en de Europese geologische plaat, en in het meer van Thingvellir leven vissoorten die alleen hier leven.

Dit park is voor de IJslanders een meer dan historisch belangrijke plaats. Op 17 juni 1943 werd hier IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen, in 1974 werd hier massaal het 1000 jarig bestaan van IJslands kolonisatie gevierd.

Snaefellsjökull Nationaal Park
Snaefellsjökull Nationaal Park staat aan de voet van een vulkaan en gletsjer. Het is het enige park dat van de kust tot aan bergtoppen reikt

De Snaefellsjökull is een 1446 meter hoge vulkaan Snaefell die bedekt is met een gletsjer. Hij ligt op het meest westelijke punt van het schiereiland Snaefellsnes. De vulkaan ligt op ongeveer 120 kilometer van IJsland's hoofdstad Reykjavik, en is vanaf daar op een heldere dag zichtbaar.

Jökulsárgljúfur National Park
In het Jökulsárgljúfur National Park vind je de Dettifoss, Europa's grootste waterval.

Jökulsárgljúfur is gelegen in het noorden van het land niet ver van het Mývatn meer, en wordt door de Jökulsá á Fjöllum rivier doorsneden. In deze rivier ligt ook de Dettifoss waterval.

Het nationale park is zeer indrukwekkend door een ravijn en vulkanen waar het mee omgeven is. Ongeveer 8000 jaar geleden barste er een vulkaan uit die onder de rivier gelegen was. Dit veroorzaakte krachtige explosies door de combinatie van het zeer hete lava en het water, die de bergen rond de vulkaan gedeeltelijk weg bliezen en zo gedeeltelijk het park deed ontstaan.

Skaftafell National Park
In het Skaftafell National Park vind je een groene oase tussen zandwoestijnen. Het Nationale Park Skaftafell ligt tussen de plaatsjes Kirkjubaejarklaustur en Höfn in het zuiden van IJsland.

Het Skaftafell gebied werd op 15 september 1967 tot Nationaal Park verklaard en is het op een na grootste park van IJsland. Onderdeel van het park is de Mörsárdalur vallei, de berg Kristinartindar, de Svartifoss waterval en de Skaftafellsjökull gletsjer.

Bezoek IJsland. Bij de beste reissites vind je alle informatie.

Tags: Scandinavie, ijsland