FANtv-nl-logo-mobile

Mallorca: zonnig berggebied

Bakken op zonovergoten stranden, kijken naar fascinerende druipsteengrotten en genieten van het uitzicht in een geheel rond kasteel. Het kan allemaal op Mallorca.Mallorca is het grootste eiland van de autonome eilandengroep De Balearen (Ibiza, Menorca, Formentera en Mallorca). Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 3600 m2, dat is bijna net zo groot als de provincie Overijssel. Omdat er op Mallorca een mediterraan klimaat heerst, is het er altijd lekker warm. Zelfs 's winters! Dat is dan ook de reden waarom elk jaar duizenden zonaanbidders hun vakantie vieren op Mallorca.Enclaves
Het zonnige eiland is vooral populair bij Britten en Duitsers. De inwoners van Mallorca hebben daar handig op ingespeeld door het eiland in te delen in verschillende 'enclaves'. Zo is er o.a. een Duits, Engels en Italiaans deel. In elke 'enclave' laten de inwoners van Mallorca de toeristen zich helemaal thuis voelen. Zo kunnen de Duitse toeristen in de Duitse enclave van alles genieten wat ze in Duitsland gewend zijn. In het Britse deel werkt het net zo, alleen dan voor Britten.


Bergen
Net zoals de Alpen en de Pyreneeën is het eiland Mallorca ongeveer acht miljoen jaar geleden ontstaan. Op het eiland zijn dan ook veel bergen te vinden. Het hoogste punt van Mallorca ligt op bijna 1500 meter (Puig Mayor). Vanuit die bergen lopen diepe ravijnen naar de kust. Als het een keer flink heeft geregend, doen deze 'torrents' meteen dienst als wilde rivieren. Als het water eenmaal weggetrokken is, blijven er vruchtbare gebieden achter (Es pla).


Natuur
De duizenden vakantiegangers komen niet alleen op het mooie weer af, ook de natuur op Mallorca mag er zijn. In het westen en op de noordkaap vind je de Cap de Formentor. Dit is een steile rotsformatie. Hier vind je ook veel inzinkingen, kloven en druipsteengrotten. De baaien en strandjes liggen in het zuiden, met lagunes en moerassen. Dit noemen de Mallorcanen de wetlands. De duingebieden in Mallorca zijn speciaal omdat ze door de wind steeds van vorm veranderen. Het is ook niet vreemd als je op de vruchtbare stukken land zomaar steeneiken, wilde olijfbomen of citroenbomen tegen komt.


Vroeger waren er op Mallorca uitgestrekte steineikenbossen, maar mede door de komst van het toerisme is daar nu een hoop van verdwenen. De inwoners van Mallorca hebben gelukkig net op tijd ingegrepen. Er mogen nu geen grote betonnen hotels meer geplaatst worden en voor elk toeristenbed dat er bij komt, moet er een half voetbalveld aan groen aangeplant worden. Ook moet er rond elke toeristische agglomeratie een groengordel van vijfhonderd meter liggen. Op deze manier hoopt het bestuur van Mallorca het bestaan van de natuur op het eiland te waarborgen.Palma de Mallorca
Als je het zonnen en zwemmen even zat bent, kun je Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca, bezoeken. Deze stad is met zijn 320.000 inwoners ook de hoofdstad van de Balearen en staat bekend om zijn grote jachthaven. Je kunt ook een kijkje nemen in de oude stad, waar je de kathedraal La Seu tegen komt. Een andere toeristische trekpleister is het kasteel Bellver. In het Catalaans betekent dat 'mooi uitzicht'. Het kasteel is de enige geheel ronde vesting in heel Europa. Het is nu een museum, dus kun je het mooie uitzicht met je eigen ogen aanschouwen.

Vergelijkbare artikelen