FANtv-nl-logo-mobile

Boedapest: cultureel hart Centraal Europa

Boedapest is het culturele hart van Centraal Europa. Door de bezetting van de Romeienen en Turken kent deze stad een rijke geschiedenis.

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad ligt aan de Donau en telt bijna 2 miljoen inwoners. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda op de rechteroever van de Donau met Pest op de linkeroever. Deze Hongaarse stad is een belangrijk verkeersknooppunt.

De stadsdelen Boeda en Pest worden dus gescheiden door de Donau. Om beide delen met elkaar te verbinden, zijn er in de loop der eeuwen vele bruggen gebouwd. De Ketting Brug was de eerste permanente verbinding over de Donau. Deze brug werd gebouwd tussen 1842 en 1849 en is daarmee de oudste brug over de Donau. De brug is een ideale plek om foto's te maken van de beide stadsdelen. 's Avonds is de brug verlicht. 

De metro
Boedapest kent een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. De oudste lijn van de metro van Boedapest loopt onder de Andrássyboulevard, het Heldenplein en het Stadspark en was de eerste metro op het Europese vasteland.

Historische gebouwen
Boedapest kent vele mooie en historische gebouwen. Het bekendste gebouw van Boedapest is het Parlement en is gebouwd in 1896. De bouw was pas gereed in 1902. Wil je niet alleen de buitenkant van het Parlement bewonderen dan kan je gebruik maken van de rondleidingen die plaatsvinden wanneer het parlement niet in zitting is.

 

Achter het Parlement ligt de St. Stefanusbasiliek de grootste kerk van Boedapest, de kerk is gebouwd in neo-renaissance-stijl.
 
Een groen eiland
Een groot gedeelte van Boedapest is groen. Het 2,3 km lange Margaret Eiland is één van de mooiste groene gebieden van de stad. Inwoners en toeristen die de drukte van de stad willen ontvluchten, zullen de stilte van het eilandpark zeker waarderen.

De pleinen
Maar ben je meer op zoek naar de gezellige drukte van de stad, dan kan je terecht op één van de pleinen.  Dit zijn één van de populairste plaatsen van Boedapest. Elk plein heeft zijn eigen geschiedenis en vooral het Heldenplein. Dit plein is aangelegd in 1896. Het heldenplein is een groot symbool van het 19de eeuwse Hongaarse nationalisme.

Badhuizen
Als je in Boedapest bent, is de kans vrij groot dat je langs één van de vele badhuizen loopt. In Boedapest zijn meer dan 100 thermaal baden. Het waren de Romeinen die de eerste badhuizen bouwden in Budapest. Maar gedurende de 150 jaar lange bezetting door Turkije, kwam de badcultuur tot bloei. Sommige badhuizen stammen zelfs nog uit de 16e en 17e eeuw.

Meer informatie over stedentrips naar Budapest

Tags: stedentrips, Hongerije