FANtv-nl-logo-mobile

Texel: Nederland in het klein

Iedereen herinnert zich het ezelsbruggetje TVTAS nog wel van school. Hiermee kon je gemakkelijk onthouden welk Waddeneiland waar ligt. De T van Texel is het allereerste en meteen het grootste eiland.

Texel heeft een oppervlakte van 16.000 hectare. Op het eiland vind je zeven dorpen met ongeveer 13.500 bewoners. Dat is niet veel, maar toch heeft het eiland relatief veel voorzieningen. Zo heeft het eiland een school voor voortgezet onderwijs en heeft het een eigen vuiloverslagstation. De dorpen Den Burg en De Koog hebben vanwege het toerisme ook een zeer uitgebreid centrum met veel winkels en restaurantjes.

IJstijd
Het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel staat bekend om zijn schapen, vogels, natuurgebieden en natuurlijk de zeehonden. Wist je dat het eiland ook wel 'Nederland in het klein' genoemd wordt? Dit komt omdat je een grote variatie aan landschappen vindt op het eiland. Zo heb je kwelders, wad, polders, bossen, duinen en wielen. In de ijstijd is er zelfs keileem terecht gekomen op het eiland. Dit is aangevoerd door een gletsjer en heeft gezorgd voor opstuwing van het land. Zo zijn de 'Hoge Berg' bij Den Burg en de kliffen bij Den Hoorn ontstaan.het heuvelachtige landschap op Texel


Geschiedenis
Het eiland zelf is ontstaan uit twee verschillende eilanden. Texel en Eijerland. Eijerland was tot ongeveer 1600 een zandplaat met wat duinen eromheen. Dit eilandje werd verpacht aan een bewoner van Texel die de talloze meeuweneieren die daar lagen verzamelde en verkocht aan bakkerijen in Amsterdam. In 1835 werd dit eiland ingepolderd en vastgemaakt aan Texel.

Het andere deel heette oorspronkelijk Insula Texla. Uit opgravingen blijkt dat het vierduizend jaar geleden al bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er stenen werktuigen, scherven van potten en Romeinse gebruiksvoorwerpen gevonden. Het wad


Natuur
Nu zijn de twee delen samen Texel. Je kunt nog goed zien waar de grens loopt van het oude Texel en Eijerland, want op dat punt loopt de Slufter. Dat is een inham in de duinen van Noordwest-Texel; een natuurgebied waar veel vogels komen om te broeden. In de loop van de tijd is het eiland Texel dus erg veranderd. Maar ook nu blijft het veranderen. Zo heeft het eiland aan de noordkant te maken met zeekrachten, waardoor het kleiner dreigt te worden. Aan de zuidkant lijkt de zandplaat tussen Den Helder en Texel juist aan het eiland vast te 'groeien'.


VOC
Texel werd vroeger gebruikt als tussenstation voor handelsschepen van de Verenigde Oostindische Compagnie. De schepen die op weg waren naar landen aan de Oostzee en later ook Oostindië voeren vanaf de Zuiderzee eerst naar Texel en meerden daar aan om op een gunstige wind te wachten. Dit zorgde voor veel welvaart op Texel.


 
Een zeehond in EcoMare


Uitstapjes
Op Texel is genoeg te doen. Zo kun je wandelen door het mooie landschap, kijken naar de talloze schapen die op het eiland leven, mee met een strandjutter, tochten maken over het wad, kijken naar de talloze vogels in de Slufter, met een boot vissen naar garnalen of je gaat op zoek naar zeehonden. De kans is groot dat je er eentje vindt! Mocht je nou pech hebben, dan kun je altijd naar EcoMare. Daar worden zieke en zwakke zeehonden opgevangen, zodat ze tijd hebben om weer te kunnen herstellen. Maar ook voor vogels en wandelingen in de natuur kun je bij EcoMare terecht. Zij verzorgen namelijk veel rondleidingen in de natuurgebieden op Texel, waar je normaal niet mag komen.

 

 

Vergelijkbare artikelen