FANtv-nl-logo-mobile

Oslo: De groenste hoofdstad van Europa

Oslo is gesticht rond 1048, maar werd door een brand vernietigd in 1624. Iets westelijker herbouwde koning Christiaan IV de stad  en werd de naam Christiania aan de stad gegeven. De originele naam werd hersteld in 1925.

Groot maar dunbevolkt
Oslo is de hoofdstad van Noorwegen, met circa 520.000 inwoners is het de grootste stad van het land. De stad is in oppervlakte één van de grootste hoofdsteden van Europa, maar in aantal inwoners één van de kleinste. Meer dan de helft van het oppervlak van deze bijzonder groene stad bestaat uit bossen. Verder behoren 40 eilanden en 343 meren tot de stad.

 

 

Historische gebouwen
Oslo heeft veel bezienswaardigheden op loopafstand van het centrum van de stad op korte afstand van elkaar. Enkele voorbeelden zijn het Koninklijk Paleis Lottet, het parlementsgebouw Stortinget, het Stadshuis Rådhuset (te herkennen aan zijn opvallende rode bakstenen torens), de stadskathedraal Oslo Domskirke en het Akershus kasteel. Verder heeft de stad meer dan 50 musea en diverse galerieën.

 

 

De Karl Johans Gate is de hoofdstraat in Oslo. Het verbindt het treinstation met het Koninklijk Paleis. Langs deze straat staat ook het Noorse parlement en de Domkirke. Daarnaast zijn veel internationale winkelketens te vinden in deze straat.

Natuur in de stad
Oslo wordt omringd door natuur die tot diep in de bebouwde kom doordringt. Je vindt er rotspartijen, bossen, heuvels en meren. Ook dichter bij het centrum vind je het groen van talrijke parken.

Meest bekend is het Vigeland Park, een groot park waar een groot aantal beelden van kunstenaar Gustav Vigeland staan. Er zijn hier tegen de 200 sculpturen met ruim 600 figuren opgesteld in steen, brons en ijzer.
Niet alleen de beelden, maar ook het grote park (80 hectare) is door de kunstenaar ontworpen.

Kunst en geschiedenis
Als kunstliefhebber is de Nasjonalgalleriet een aanrader. De beste en grootste kunstcollectie van Noorwegen is hier te vinden. Je kunt er Russische iconen, Franse impressionisten, El Greco en Picasso bewonderen.

Het centrum voor de maritieme geschiedenis van Noorwegen is het schiereiland Bygdøy, met het Vikingschipmuseum, het Kon-Tiki-museum, het Fram-museum en het scheepvaartmuseum.

 

 

In het Vikingskipshuset worden drie goed bewaarde  vikingschepen tentoongesteld. Deze schepen waren in de jaren 800 en 900 voor Christus echt in gebruik. Het twintig meter lange schip de "Oseburg" is de meest indrukwekkende van de drie. Naast de schepen zijn er ook nog andere voorwerpen uit de vikingtijd te bewonderen zoals wapens.

De Noorse historie komt eveneens tot leven in het Akershus kasteel. Dit middeleeuwse kasteel werd in 1299 gebouwd, en in 1592 omgebouwd tot een nauwelijks in te nemen fort.

 

 

Sinds 1648 is er nauwelijks iets veranderd aan het kasteel. In het kasteel - dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als gevangenis - is een museum te vinden dat veel informatie geeft over de Duitse bezetting.

Kijk bij de Stedentrips voor alle informatie en prijzen betreffende een stedentrip naar Oslo

Tags: stedentrips, Noorwegen, Scandinavie