FANtv-nl-logo-mobile

Pas op voor dodelijke teek

Dit jaar zijn in Turkije al meer dan twintig mensen overleden doordat ze zijn gebeten door een teek. De teek brengt de dodelijke Kim-Congo koorts over, die leidt tot stemmingswisselingen, verwardheid en agressie of juist slaperigheid.De teken die deze ziekte overbrengen komen voor in het gebied tussen 100 tot 300 kilometer ten noordoosten van Ankara. Voor zover bekend blijven de toeristische gebieden buiten schot.Goede bescherming
Omdat er geen vaccin bekend is tegen dit soort beten, is het verstandig om jezelf tegen teken te beschermen. Je kunt dit doen door hoog gras te mijden, niet van de paden in bossen te gaan en bedekkende kleding te dragen. Loop je toch in het bos, draag dan bijvoorbeeld een pet. Zo voorkom je dat een teek ongemerkt op je hoofd valt.


Snelle behandeling
Ook helpt het om jezelf in te smeren met een insectenwerende crème met het bestanddeel DEET. Controleer elke dag goed of je niet gebeten bent door een teek. Zie je er een? Haal hem dan zo snel mogelijk met een tekentang weg en raadpleeg een dokter. Volgens het centrum voor infectieziekten in Istanbul is de beet goed te behandelen als je er op tijd bij bent.

Vergelijkbare artikelen