FANtv-nl-logo-mobile

Berlijn - Vrijheid ten Top

Muur of geen muur, tijdens je bezoek aan Berlijn zul je merken dat er nog steeds een scheiding is tussen oost en west.

Het zijn eigenlijk twee steden die met man en macht weer worden samengevoegd. Daarom bouwt Berlijn er flink op los, overal zie je hijskranen, bouwputten en nieuwe gebouwen. Er wordt hard gewerkt om de tweedeling van ruim 30 jaar ongedaan te maken.

Het historische hart van Berlijn ligt rond de brede avenue Unter den Linden met statige neoklassieke en barokke gebouwen. Lekker eten, uitgaan en winkelen is geen probleem in deze stad. Je kunt naar grote warenhuizen als KaDeWe of het met franse charmes lokkende galeries Lafayette in de Friedrichstraße. Ook eten kun je prima in Berlijn. Je zult merken dat de Duitse keuken echt niet alleen bestaat uit "Bratkartoffeln, Speck, Zwiebeln und Sauerkraut'! Berlijn heeft ook op culinair gebied veel te bieden.

Berlijn is wat oppervlakte betreft een van de grootste steden van Europa, zo past het centrum van een stad als Parijs met gemak negen keer in de Duitse hoofdstad. Dat komt voornamelijk omdat Berlijn eigenlijk een aaneenschakeling is van diverse dorpjes zoals Schöneberg ,Kreuzberg en Prenzlauer Berg. Berlijn is ook een van de groenste steden van Europa met veel parken, meren natuurlijk de rivier de Spree.

Berlijn heeft nooit een vaste identiteit gehad: het is voortdurend in beweging geweest. Het roemruchte verleden van de stad is ook duidelijk zichtbaar. Hoewel de stad het tijdens de tweede wereldoorlog natuurlijk zwaar te verduren heeft gehad zijn er nog genoeg authentieke en historische plaatsen over. Zoals de barokke grandeur van de Gendarmenmarkt, de boerse rococo van het Nikolaiviertel, het Pruisische vertoon van Unter den Linden en het Museum-eiland. Maar ook geschiedenis van na de tweede wereldoorlog is het bekijken waard, neem bijvoorbeeld de tegenpolen Kurfürstendamm en Alexanderplatz. Overblijfselen van een ideologische strijd die gelukkig geschiedenis is geworden.

Dus heb je zin in een weekendje naar een leuke stad, ga dan snel eens kijken in Berlijn!

Informatie over een stedentrip Berlijn en andere stedentrips vind je bij de Stedentrips.

Tags: stedentrips, Duitsland